¨

Barselscafé bruges til mere end samvær – flygtninge lærer det danske sprog og samfund at kende

I Haslev mødes en gruppe flygtningekvinder en gang om ugen for at øve dansk i en ny barselscafé, som Faxe Kommune står bag. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

I Faxe Kommune vil de hjælpe flygtningekvinder med at fremme deres sprog og karriere. De mødes nu i en ny barselscafé og får trænet det danske sprog.

I Haslev er en gruppe af mødre samlet i sprogskolen A2B's lokaler for at blive klogere på tandbørstning.

For når man kommer fra Syrien eller Eritrea, er det med tandbørstning ikke en selvfølge.

- For eksempel får børn i Syrien ikke børstet tænder. Men her skal vi børste tænder på vores børn, siger Rasha Mohammad, som er flygtning fra Syrien.

Derfor er en lokal tandplejer hentet ind, for at give mødrene råd om god tandhygiejne, rutiner og fortælle dem om det gratis tandeftersyn, alle børn får tilbudt mellem 0 og 18 år. 

Vil styrke kvindernes danske sprog

Barselscaféen er et frivilligt tilbud for flygtningekvinder i Faxe Kommune, der gerne vil styrke deres danske sprogfærdigheder og samtidig lære mere om det danske samfund.

Siden oktober har kvinderne mødtes i caféen hver torsdag formiddag, mens sprogskolen er sat på pause.

Her udnytter de tiden under barslen til at forbedre kvindernes ordforråd, lyder det fra Agnete Ishøy fra sprogskolen A2B. Hun underviser i dansk og er samtidig tovholder på projektet.

- Så benytter vi lejligheden til at tale en masse dansk. Så de ikke glemmer det under den her lange, lange barselsorlov, siger Agnete Ishøy.

Artiklen fortsætter under billedet. 

I Haslev får kvinderne i barselscaféen gode råd om tandbørstning af en lokal tandplejer. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Og kvinderne er glade for tilbuddet.

- Ja, det er godt. Jeg kan godt lide det her, siger Amira Anwar Malla-Ali, der er flygtning fra Syrien og har sønnen Nikolaj.

- Jeg snakker med mine veninder. Jeg kigger på børnene og lærer af at være her. Lige nu er jeg gravid. Og vi snakker dansk, siger Zahida Baker, der også kommer fra Syrien.

Lærer om det danske system 

Kvinderne bliver blandt andet undervist i det danske sundhedssystem og arbejdsmarked. 

Dagens tema er tandbørstning og tandhygiejne, men de tager mange forskellige temaer op.

- Det handler meget om børnene og deres trivsel. Og hvordan vi gør tingene i Danmark. Fordi nu er de jo kommet til Danmark, og så skal de jo lære, hvordan vi gør det, siger Agnete

Artiklen fortsætter under billedet.

Der bliver talt om alt fra NemID til familieliv.  Foto: Ida Kristensen - TV ØST

De taler både om NemID, E-boks og nøglen til et godt familieliv i caféen. Og hvad en dansk opdragelse ellers indebærer.

- I Danmark sover børn udenfor. Det gør man jo ikke i særlig mange andre lande i hele verden overhovedet. Det er en nordisk tradition, siger Agnete Ishøy.

Vil gøre kvinderne parat til job efter barslen

Udover opdragelse har Faxe Kommune også fokus på at få kvinderne sporet ind på tiden efter barslen. Det er meget vigtigt, forklarer Bjarke Elbert, der er integration- & beskæftigelsesambassadør i kommunen.

-  Jeg får mulighed for at tale arbejdsmarked og uddannelse med dem. Så i stedet for at tage den snak med dem, når de er færdige med barsel, så kan vi allerede nu begynde at snakke med dem om, hvordan kunne arbejdslivet se ud for dig, siger Bjarke Elbert.

Håbet er, at kvinderne både bliver bedre til sproget og kommer i job og uddannelse efter barslen. 

De er omkring 11 kvinder, der i gennemsnit gør brug af tilbuddet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App