Arne optaget i Højskolesangbogen – troede nyheden var en løgn

En ny udgave er den kendte Højskolesangbogen udkom torsdag. Under sang nummer 158 står Arne Andreasens navn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Højskole fylder meget for Arne Andreasen.

I mere end 30 år har han arbejdet på højskolen i Haslev. Selv bor han på Højskolevej i samme by. Og hver dag, når han skal finde sange til højskoleleverne, slår han op i Højskolesangbogen.

Torsdag udkom en ny udgave, nummer 19 i rækken, af sangbogen, som er solgt i over tre millioner eksemplarer. Og denne gang indeholder den én sang, som Arne Andreasen er særligt glad for, nemlig nummer 158.

For første gang har han fået optaget en af sine egne sange i sangbogen.

- Det er ret stort. Det er det store udstillingsvindue, hvis man er sangskriver, fordi den er så udbredt og bliver brugt i alle kredse i landet. Særligt i år har den fået en stor opblomstring, så det er rigtig fedt at være kommet deri, siger Arne Andreasen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vidunderligt tænkt er blandt de 601 sange i den nye Højskolesangbogen.
Vidunderligt tænkt er blandt de 601 sange i den nye Højskolesangbogen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Sangen hedder Vidunderligt tænkt, og idéen til den fik han, da han læste en astrofysikers artikel om antallet af stjerner i universet og antallet af sandkorn på verdens strande. Astrofysikeren skrev blandt andet, at hvis man kigger på sandkorn i et mikroskop, kan man se, at ingen sandkorn er ens, men derimod unikke.

- Salmen handler om, at alt det vi ser, og alt det vi kender, det er unikt. Det kan vi glæde os over og synes er kæmpestort. Og så kan man også lige sparke til dét med, at vi skal passe på mangfoldigheden og diversiteten.

Læs hele teksten til Vidunderligt tænkt her:

Skriver sig ind i 126 års historie

De fleste kender den lille blå højskolesangbog, der står i mange danske hjem og på højskoler.

Den udkom for første gang i 1894 med 60 forskellige sange. Dengang var det en markering af foreningsfællesskabet mellem de danske højskoler.

Siden er den udkommet i 19 udgaver, hvor den seneste fra 2006 er solgt i 400.000 eksemplarer. Den nye udgave, der kom på gaden torsdag, er foreløbigt udgivet i 120.000 eksemplarer.

Arne Andreasen har selv sangbogen i sine hænder næsten hver dag.

- Jeg har været ansat på højskolen her i over 30 år, så det har været min grundbog igennem rigtig mange år. Det er næsten hver dag, man er på jagt i den efter den sang, vi skal synge i dag.

- Jeg troede, det var en spam-mail

Den nye udgave af Højskolesangbogen indeholder 601 sange, hvor 151 er nye. Inden offentliggørelsen modtog Arne Andreasen en mail med nyheden. Den mail var dog tæt på at blive slettet fra indbakken.

- Jeg troede, det var en spam-mail. Den var på engelsk og kom fra et stort selskab. Jeg tænkte 'ja ja, den var meget sjov.' Men det er så det selskab, der varetager rettighederne til alle sangene, fortæller han.

Arne Andreasen har aldrig talt efter, men han gætter på, at han har skrevet 3-400 sange i sit liv. Mange af dem har været målrettet Højskolesangbogen, men i år var første gang, han kunne finde sit eget navn i den blå sangbog under sang nummer 158.

- Jeg blev ret glad og også ret overrasket over, at det var den her sang.

Nyheden om, at han var kommet med i den nye sangbog har han kendt et stykke tid. Han har dog ikke måtte fortælle hemmeligheden før nu.

- Der har været meget hemmelighedskræmmeri omkring sangbogen. Så jeg har ofte svaret lidt undvigende, når folk har spurgt, om jeg fik nogle sange med.

Nu mangler bare fejringen, som han ikke har haft tid til endnu.

- Det har jeg til gode endnu. Måske bliver det i aften med to flasker champagne, griner han.