Antallet af indbrud falder - nabohjælp skræmmer tyve væk

Antallet af anmeldte indbrud i folks hjem er faldet fra sidste år og til nu her i landsdelen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brækjern til at bryde ind i folks hjem bliver ikke brugt nær så meget, som det plejer. Antallet af anmeldte indbrud i private hjem er nemlig faldet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

På Drosselvej i Karise bringer nyheden om det faldende antal indbrud glæde hos Pilon Fogmar.

quote Det er dejligt at vide, at det er faldende. Jeg synes også, det giver en tryghed, når man kommer hjemmefra

Pilon Fogmar, Karise

- Det er dejligt at vide, at det er faldende. Jeg synes også, det giver en tryghed, når man kommer hjemmefra, og man tænker: Okay, så er der færre muligheder for, at der kan ske noget hos mig, siger Pilon Fogmar.

Pilon Fogmar har tidligere jaget indbrudstyve på flugt en juleaften. Han er også selv kommet hjem fra en ferie til et hus, der i mellemtiden var blevet hærget af indbrudstyve.

Oplevelsen sidder stadig i baghovedet på ham, når han forlader sit hjem.

- Jeg har fornemmelsen af, at hver gang jeg går ud af døren, tænker jeg: Når du kommer hjem, hvad så? Er der så nogle, der har været der igen, siger han.

202 færre indbrud end sidste år

Udviklingen viser dog, at man som husejer ikke behøver at bekymre sig så meget for indbrudstyve i fremtiden som førhen.

I april, maj og juni i år blev der nemlig kun begået 533 indbrud her i en af regionens 12 kommuner. Det viser nye tal fra fra Danmarks Statistik.

Det er 202 færre indbrud i forhold til samme periode sidste år. Det svarer til et fald på 27 procent fra 2. kvartal i 2018 til 2019.

Bedst ser det ud i Næstved Kommune, hvor der blev anmeldt 34 indbrud i 2. kvartal i år mod 106 sidste år. Dermed er antallet af indbrud faldet med 68 procent.

I Faxe Kommune er faldet i antallet af anmeldte indbrud næsten lige så stort.

Her blev der registreret 21 indbrud i private hjem i 2. kvartal i år mod 43 indbrud i den samme periode i 2018. Det svarer til 51 procent eller lidt over en halvering.

Det skyldes blandt andet, at borgerne er blevet bedre til at holde øje med hinandens huse.

- Vi kører bilerne hen, og vi tænder lyset, og vi kommer ting i skraldebøtten. Og hvis der er biler udenfor, som vi ikke kender, så spørger vi, hvad de skal, siger Mai Christiansen, der bor på samme vej som Pilon Fogmar.

- Vi har lavet en aftale blandt nogle af husene på vejen, at vi kigger til hinanden, når der er ferie. Vi meddeler hinanden og nogle gange har vi nøgler, og andre gange har vi ikke. Så går vi ind og tænder lys og flytter møblerne, og hvad ved jeg, siger Pilon Fogmar.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Lav alliance med naboen

Det er en god idé at danne alliancer med sine naboer, hvis man spørger Carsten Andersen.

quote Vi er ude for at skabe trygheden, og vi er med til at fortælle borgerne, at der er nogle muligheder de selv kan gøre

Carsten Andersen, ambassadør, Bo Trygt

Han er ambassadør for kampagnen Bo Trygt. Han rykker ud til grundejerforeninger, der gerne vil være bedre rustet mod ubudne gæster.

- Vi er ude for at skabe trygheden, og vi er med til at fortælle borgerne, at der er nogle muligheder de selv kan gøre, siger han.

Carsten Andersen har selv en lang karriere i politiet bag sig. Han har en masse gode råd til, hvordan man holder sit hjem sikkert mod tyveknægte i ferien.

- Man skal sikre sine vinduer ordentligt. Og man skal sikre sine døre ordentlig, og i det hele taget sørge for at skallen er i orden. Og så skal man sørge for at låse sit udhus, siger han og tilføjer:

- Man skal sørge for at ens hæk ikke er for høj, så man har en chance for at kigge ind udefra. Desuden skal man sørge for, at man har nogle lys om aftenen, så naboerne også kan se, hvis der lige pludseligt bliver tændt lys, og man ved naboen ikke er hjemme.

Artiklen fortsætter under billedet.

Carsten Andersen tager rundt med kampagnen Bo Trygt og fortæller borgere, hvordan de kan holde deres hjem sikre mod tyveknægte.
Carsten Andersen tager rundt med kampagnen Bo Trygt og fortæller borgere, hvordan de kan holde deres hjem sikre mod tyveknægte.
Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Politi: Nabohjælp skræmmer tyve væk

Hos Midt- og Vestsjællands Politi er de godt tilfredse med den faldende indbrudsstatistik.

Men de er også meget tilfredse med, at borgerne går sammen om den præventive indsats. Det fortæller John Jensen, som er vicepolitiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi.

- Der er mange, som har rigtig meget fokus på nabohjælp. Og vi kan se, det hjælper rigtig meget, siger han.

Naboernes samarbejde om nabohjælp er noget af det, der skræmmer indbrudstyvene allermest. Det har politiet hørt fra indbrudstyvene selv.

- Det, de (indbrudstyvene, red.) siger generelt, er, at hvis de kommer i et område, og de kan mærke, at her bliver der kigget efter dem, så går de et andet sted hen, for det kan de mærke. Det er også erfaringen, der siger dem, at her skal de ikke lave indbrud. Lad os komme et andet sted hen, siger han.

På Drosselvej har Pilon Fogmar, Mai Christiansen og resten af naboerne tænkt sig at fortsætte indsatsen omkring nabohjælp. Med den følger nemlig flere andre fordele.

- Et eller andet sted er det jo ikke bare trygheden, det skaber. Det skaber også et godt naboskab for os i hverdagen. Vi kommer lige til hinanden og snakker lidt med hinanden – ikke bare over hækken, men vi kan også mødes lidt. Og det betyder meget, siger Pilon Fogmar.