Ansat stukket med kniv - nu får udviklingscenter strakspåbud

Faxe Sociale Udviklingscenter har fået et strakspåbud, efter at en medarbejder 11. januar blev stukket med kniv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud til Faxe Sociale Udviklingscenter (FSU). Påbuddet kommer i kølvandet på et overfald på en medarbejder 11. januar, hvor en borger stak den ansatte med en kniv.

quote En ting er at komme i mål med påbuddet fra Arbejdstilsynet, men vi skal også hele som institution

June Baasch-Larsen, leder af Faxe Sociale Udviklingscenter

Torsdag besøgte Arbejdstilsynet centeret, og nu skal flere procedurer gennemgås. 

- Vi har blandt andet fået besked på at lave en systematisk risikovurdering af borgerne i forhold til, om der er risiko for vold eller tilløb til vold, og så skal vi også se på, om der er redskaber, der skal låses inde, siger June Baasch-Larsen, der er leder af FSU.

På arbejde dagen efter

Stedet fungerer som dag-, uddannelses- og beskæftigelsestilbud for borgere, der typisk har et fysisk eller psykisk handicap eller en kognitiv funktionsnedsættelse. Brugerne er fra 16 år og op til pensionsalderen, og der er omkring 100 borgere tilknyttet stedet.

Det var med en kniv fra centeret, at en ung kvindelig borger stak en kvindelig ansat i ryggen. Stikket var cirka to centimeter dybt, og det var rent held, at kniven ikke ramte vitale dele, viste en scanning efterfølgende. 

- I betragtning af, hvad der er sket, har hun det godt, og hun har været på arbejde alle dage siden. Det er en kæmpe gave til os andre at kunne se, at hun har det godt, så det har betydet meget i forhold til at bearbejde hændelsen, siger June Baasch-Larsen.

Umotiveret overfald

Hun er i gang med at holde personalesamtaler med alle ansatte oven på episoden. Flere har taget imod individuel krisehjælp, og der har været en fællesseance med krisehjælp i sidste uge.

Nu skal ledelsen så have styr på de ting, Arbejdstilsynet har peget på.

- Vi skal melde tilbage til tilsynet senere på ugen, så vi er stadig i gang med arbejdet. Vi er normalt et sted, hvor der ikke sker ret mange voldelige hændelser, og det er jo en vurdering, hvor meget det for eksempel giver mening at låse skarpe redskaber inde. Vi har jo både snedkerværksted og køkkener, og vi er et sted, hvor borgerne kommer og går hver dag, så i princippet kan de have ting med hjemmefra. Men der er selvfølgelig altid noget, man kan gøre, så det er vi i gang med at kigge på, siger June Baasch-Larsen og tilføjer, at knivoverfaldet skete uden forudgående konflikt.

- Det skete helt umotiveret, og det er svært at gardere sig imod.

Nu skal både centerets ansatte og borgere komme sig oven på episoden.

- Det her bliver en hændelse, vi bærer med os. En ting er at komme i mål med påbuddet fra Arbejdstilsynet, men vi skal også hele som institution, siger June Baasch-Larsen.

Den unge kvinde, der førte kniven, blev ifølge politiet efter episoden kørt til en psykiatrisk afdeling, hvor der er blevet aktiveret en behandlingsdom.