Analyse: Millionunderskud og omfartsvej truer borgmester

Et millionunderskud og placeringen af en omfartsvej truer den siddende borgmester. TV2 ØST giver dig overblikket i Faxe Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: - Det er helt, helt vildt. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige.

Sådan lød ordene fra den blot 18-årige Laura Vestina Andréa fra Socialdemokratiet på valgaftenen i november 2017.

quote Det interne slagsmål blev offentligt

Den unge kvinde var blevet valgt ind i byrådet, og hendes parti med den daværende borgmester Knud Erik Hansen (S) i spidsen var gået frem med små fem procent. Ærkerivalerne fra Venstre var til gengæld gået en smule tilbage.

Men valgfesten hos det store arbejderparti ebbede hurtigt ud. Det lykkedes nemlig debutanten, Ole Vive fra Venstre, at samle de borgerlige partier bag sig i løbet af valgnatten. Han blev borgmester.

Socialdemokratisk ballade

Tre et halvt år senere manglede en desillusioneret Laura Vestina Andréa ikke ord, da hun langede ud efter sig eget partis spidskandidat. 

Hun rettede en skarp kritik mod Christina Birkemose (S), og dermed blev det åbenbart for alle, at der var noget helt galt i den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Det interne slagsmål blev offentligt. Det endte med, at Christian Birkemose blev stemt ud, og Camilla Meyer (S) blev i stedet valgt til partiets spidskandidat. Forløbet er naturligvis en ren foræring til borgmester Ole Vive (V) i et valgår.

Stemmeslugere ved kommunalvalget 2017

  • Knud Erik Hansen (S) 2.018.
  • Ole Vive (V) 1.365.
  • René Tuekær (Lokallisten) 846.

Camilla Meyer er ingen folkeforfører, når hun tager ordet i byrådssalen. Der går faktisk lidt kinesisk folkekongres i den. Retfærdigvis skal det dog siges, at den socialdemokratiske borgmesterkandidat nu lyder som en, der har været i taletræningslejr.

Hun var for eksempel skarp og tydelig, da byrådet førstebehandlede budgettet. Og hun kan sine ting. Hun har et godt ry som en gruppeformand, der har styr på tropperne.

Det ser ud, som om at socialdemokraterne har fået samlet sig ovenpå det turbulente forår. De fører en meget aktiv valgkamp både på gaderne og på Facebook. De er meget synlige.

Politiker: - Han er for vag

Ole Vive (V) er favorit til fire år mere på borgmesterposten. Hvis man regner Lokallisten med, er der et klart borgerligt flertal i byrådet.

Men man ved jo aldrig med René Tuekær, der tidligere har vist sig at være yderst smidig politisk. Loyalisten afviser også at høre til på nogen af fløjene.

quote Det kostede en økonomichef jobbet, men det kostede måske også troværdighed for Ole Vive

Samtidig er Dansk Folkeparti generelt presset i meningsmålingerne, men det kan måske opvejes af en fremgang til Det Konservative Folkeparti. Og måske får Nye Borgerlige foden indenfor i byrådet. Det bliver tæt.

Der er en vis lunkenhed blandt nogle borgerlige politikere overfor Ole Vives (V) måde at lede kommunen på. Det er ikke helt klart hvorfor. En enkelt anonym folkevalgt betegner ham som vag, fordi han ikke sætter sig igennem i forhold til forvaltningen.

Problemet for de borgerlige partier er, at de ikke umiddelbart har noget alternativ.

Highway to Hell

Det helt store tema i valgkampen bliver planerne om at bygge en ny omfartsvej vej øst om Haslev for at skåne byen for gennemkørende trafik.

Sagen splitter byrådet, hvor oppositionen med Socialdemokratiet i spidsen tordner imod planerne. Det samme gør mange borgere i Haslev-området, der ikke kan forstå, at der skal bruges 50 millioner kroner på asfalt i et naturområde. 

Der er indsamlet cirka 3.300 underskrifter mod projektet – en del af dem fra det lokale erhvervsliv.

Sådan har det politiske navnestof ændret sig siden 2017

Der har ikke været nogen partihoppere i fire år, men der er lidt navnestof. Eli Jacobi Nielsen viger pladsen som spidskandidat for Dansk Folkeparti til fordel for Lars Folmann. Han er skarpere og mere højtråbende.

Den tidligere socialdemokratiske borgmester og stemmesluger Knud Erik Hansen genopstiller ikke. Og så har Camilla Meyer (S) under stor og langtrukken ballade væltet Christina Birkemose (S) som spidskandidat for socialdemokraterne.

Det er heller ikke alle i flertalsgruppen, som er begejstrede for planerne om omfartsvejen. Steen Petersen (DF) har meddelt på Facebook, at han vil stemme imod, når lokalplanen for projektet skal behandles af byrådet. 

Nellie Bradsted (V) har i byrådssalen slået fast, at vejen ikke er en blomst, der er groet i min baghave. Netop omfartsvejen er den primære årsag til, at Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten forlod forhandlinger om dette års budget.

Læs også
Det kan afgøre valget i Faxe Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Faxe Kommune

Økonomien har gennem valgperioden haltet. Det gik endnu en gang galt i foråret, hvor det blev afsløreret, at en bommert betød, at der pludselig dukkede et hul på 44 millioner kroner op på beskæftigelsesområdet.

I slutningen af februar i år blev politikerne advaret om, at der var et merforbrug i millionstørrelsen på beskæftigelsesområdet. De folkevalgte fik blandt andet den forklaring, at corona-relaterede udgifter var en væsentlig årsag.

quote Regnefejlen betød, at der manglede 44 millioner kroner

Men efter eksterne eksperter blev tilkaldt, dukkede der en anden forklaring op. 

Eksperterne konstaterede, at kommunen ikke havde brugt de tal, som Kommunernes Landsforening anbefaler til at forudsige udgifterne, i stedet var budgettet fra 2020 blot blevet fremskrevet. Og regnefejlen betød, at der manglede 44 millioner kroner på beskæftigelsesområdets budget.

Det kostede en økonomichef jobbet, men det kostede måske også troværdighed for Ole Vive. Socialdemokraternes Camilla Meyer prøver i hvert fald ihærdigt at sende ansvaret for fadæsen videre til borgmesteren.

Læs også
Folketingsmedlem gravid - nu skal borgmesterkandidat være vikar midt i valgkampen
Læs også
Folketingsmedlem gravid - nu skal borgmesterkandidat være vikar midt i valgkampen

Der er ikke meget at slå til Søren med i dette års budget. I den aftale, som flertalsgruppen bestående af Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Lokallisten har lavet, bliver der brugt mange millioner på at lukke huller på social- og beskæftigelsesområdet. 

Men der bliver for eksempel også råd til en tiltrængt udvidelse af daginstitutionen Møllen i Rønnede, og der bliver også sparet op til en ny svømmehal.

Kommunen er i gang med at strikke en ny skolestruktur sammen. Den slags kan indeholde politisk dynamit. Det er dog gået stille og roligt. Politikerne er landet på en løsning uden de store forandringer, hvor nytilflyttede blandt andet bliver garanteret en plads til børnene på den lokale skole, og de enkelte skoler får større selvbestemmelse.

To kommuner?

Der er en evergreen i den sammenbragte Faxe Kommune: Forholdet mellem Faxe og Haslev. Balancen.

Der er blevet investeret stort i stationsområdet i Haslev. Når signalerne engang fungerer, får byen også væsentlig hurtigere forbindelse til Køge og København. I Faxe og omegn har borgerne lidt sværere ved at få øje på de store forbedringer.

Hvem er i valgforbund med hinanden?

  • Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.
  • Venstre, Dansk Folkeparti.
  • Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

Krisen i Socialdemokratiet er egentlig også et godt eksempel på, at den mentale fusion ikke er helt på plads endnu. 

Som et resultat af forårets interne ballade er der nu opstået endnu en socialdemokratisk partiforening. Det betyder, at der nu er tre partiforeninger i kommunen. Tre. Og naturligvis en fællesledelse til at styre det hele. 


Nyhedsoverblik