¨

Alvorlig børnesygdom i omløb på Sjælland

Statens Serum Institut opfordrer forældre til lade deres børn vaccinere efter kighosteepidemi. Foto: Pixabay

Børnesygdommen kighoste er i omløb i Faxe Kommune. På landsplan er der stadig en epidemi.

Børnesygdommen kighoste er i omløb i Faxe.

Det oplyser kommune på sin Facebook-side.

Tallene for i år er fortsat væsentlig højere, end hvad der er normalt, så det kan stadig kaldes en epidemi

Peter H.S. Andersen, afdelingslæge i Statens Seruminstitut

Kighoste er karakteriseret ved først en almindelig forkølelse og tør hoste, som går over i hosteanfald med opkastning. Både børn og voksne kan blive ramt af kighoste, men det er især helt små børn, der kan have alvorlige gener af sygdommen i form af vejrtrækningsproblemer. 

- Det er netop forældre til helt små børn under tre måneder, der er kommer i kommunens tilbud om åbne mødregrupper, der er målet for Faxe Kommunes Facebook-opslag, siger ledende sundhedsplejerske i Faxe Kommune Dorte Baunsgaard.

Artiklen fortsætter under opslaget.

- Vi har valgt at skrive det på Facebook for at sikre os, at de spædbørnsfamilier ser det og bliver opmærksomme. For det kan være, at vi ikke ellers er i kontakt med dem i det daglige, siger Dorte Baunsgaard.

Fortsat epidemi

Faxe er ikke den eneste kommune, der er ramt af kighoste. Tilbage i september erklærede Statens Serum Institut kighoste-epidemi i hele Danmark.

Det skyldes, at instituttet til og med august i år havde registreret 1323 tilfælde af sygdommem, som er mere end tre gange så mange som normalt.

Hvad er kighoste?

 • Kighoste er en bakterieinfektion med Bordetella pertussis.
   
 • Kighoste forekommer blandt både børn og voksne.
   
 • Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod ny infektion.
   
 • Formålet med vaccinationsprogrammet er derfor at beskytte de helt små børn.
   
 • Kighoste er yderst smitsom i de første tre-fire uger af det op til tre måneder lange sygdomsforløb.
   
 • Det er især vigtigt at undgå smitte til uvaccinerede spædbørn, da kighoste kan have et alvorligt forløb i denne gruppe.
   
 • Antibiotika-behandling kan anvendes for at forhindre smitte samt som forebyggende behandling ved risiko for smitte til uvaccinerede spædbørn.

 

Kilde: Statens Serum Institut.

Se mere

Det høje antal fik sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at opfordre forældre til at undersøge, om deres børn følger vaccinationsprogrammet og er blevet vaccineret mod kighoste, når de er tre, fem og 12 måneder samt, når de fylder fem år.

Ifølge instituttets nyeste overvågningstal fra november er epidemien intakt. Her blev der registreret 626 tilfælde på landsplan mod 108 i 2018.

Alene i Østsjælland, hvor Faxe hører under, blev der registreret 21 tilfælde, som ikke er målt højere i 12 år. I Vest- og Sydsjælland blev der målt 22 tilfælde. 

- Tallene for i år er fortsat væsentlig højere, end hvad der er normalt, så det kan stadig kaldes en epidemi, siger Peter H.S. Andersen, som er afdelingslæge i Statens Seruminstitut.

Ved symptomer på kighoste skal man kontakte egen læge. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App