300 år gammel skole er solgt: - Nu bliver det et Københavnerhus

Prins Carls Skole er en af Danmarks ældst bevarede landsbyskoler. Men bygningen kommer ikke til at fungere som skolemuseum, for nu er den solgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Prins Carls Skole i Store Torøje i Faxe Kommune er Danmarks bedst bevarede landsbyskole.

Det er bygget af Prins Carl i 1719, selveste Christian V's søn. Dengang var den forud for sin tid.

Men nu er den blevet solgt for 50.000 kroner.

- Prins Carls Skole stod fuldstændig som den eneste bevarede landsbyskole, som en skole så ud for 300 år siden. Det er tabt for altid, siger Finn Thorshøj, der har været rundviser på skolen.

Faxe Kommune viste ikke interesse for skolen

quote Jeg var ikke fortaler for, at det skulle sælges. Nu bliver det et rigtig Københavnerhus med pæn facade og det hele

Finn Thorshøj, rundviser på skolen

Den 29. august blev huset solgt af statens ejendomsselskab, Freja, som havde sat ejendommen til salg i efteråret 2017. Naturstyrelsen havde prøvet at etablere et samarbejde med Østsjællands Museum og Faxe Kommune, men der var ingen af dem, der var interesserede.

- Jeg har undret mig lidt over, at kommunen ikke har vist interesse for det, siger Finn Thorshøj.

Han har været rundviser på skolen og nøglebærer de seneste 30 år. Derfor mente ejendomsmægleren da også, at han burde være den rette køber.

Men det blev i stedet et par fra Københavnsområdet, der købte huset for at anvende det som fritidshus. Huset er da heller ikke større end 30 kvadratmeter.

- Jeg var ikke fortaler for, at det skulle sælges. Nu bliver det et rigtig Københavnerhus med pæn facade og det hele, lyder det fra Finn Thorshøj.

Danmarks mest velbevaret landsbyskole

I stedet talte rundviseren for, at huset skulle fredes og fungere som museum. Det var derfor også noget vemodigt for ham, da han måtte indse, at virkeligheden blev en anden og han måtte overdrage nøglerne til de nye købere.

- Det var tungt. Jeg har beskæftiget mig med Prins Carls Skole i 30 år. Det er en bygning, der har stået mig meget nær, siger Finn Thorshøj.

Han havde regnet med, at bygningen ville blive fredet, så den ikke kunne benyttes som fritidshus.

- Det er Danmarks bedst bevarede landsbyskole. Vi ville gerne bevare, at skolen så ud, som den gjorde i 1719.

Skolen har da også indtil nu fungeret som museum. Danmarks tommestue museum. Alligevel fortæller Finn Thorshøj, at han har haft mange besøgende i årenes løb.

- Det er på grund af bygningen. Man får et indtryk af, hvordan en landsbyskole så ud på det tidspunkt. Et tidspunkt, hvor der ikke var landsbyskoler som sådan. På det tidspunkt var det kun kongehuset, der opførte skoler, siger han.