2009 var året da Maze lukkede munden på kritikerne

Guld, sølv og en plads i verdens top-10 er blandt andet at finde i bagagen, når bordtennisstjernen Michael Maze fra Faxe forlader år 2009 med kurs mod nye mål.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kender du den der fede fornemmelse af at få ret? Fornemmelsen af at bevise over for dem, man godt vidste tog fejl, at deres spekulationer og kritik har været spild af tid? Den kender bordtennisstjernen Michael Maze. 2009 blev nemlig året, hvor han fik alle dem, der altid havde kaldt ham en lige-ved-og-næsten-spiller til at æde deres egne ord igen.

- Hvis det går dårligt for mig i en turnering, er folk hurtige til at konkludere, at jeg ikke kan leve op til forventningerne, men det har ikke noget med det at gøre. Jeg kunne godt ønske, at folk satte sig lidt mere ind i, hvad bordtennis egentlig kræver. Ikke fordi jeg bærer nag, men det er da alligevel lidt fedt at kunne sætte trumf på over for dem, siger Maze.

Og trumf fik Maze, som blandt andet mødte kritik efter sit tidlige OL-exit i 2008, sat. I 2009 stod Maze blandt andet øverst på skamlen med guld om halsen til europamesterskaberne, tog EM-sølv i hold og understregede for alvor, at han hører til blandt de bedste, da han opnåede en placering i verdens top-10.

- Min fysiske form var i top, da året begyndte. Jeg har aldrig været i bedre form. Jeg havde længe været skadesfri og kunne mærke, at jeg var begyndt at bevæge mig bedre. Samtidig var omstændighederne omkring mig og min sport blevet optimal med hensyn til træner, læger og sparringspartnere, fortæller Maze.

Året begyndte flot for danskeren ved VM i Japan. Som den eneste europæiske spiller blandt de otte bedste blev han bekræftet i, at formen var, som den skulle være. Så da den tyske by Stuttgart åbnede dørene til europamesterskaberne senere på året, var det en selvsikker Maze, der svingede battet og sendte den ene modstander ud af turneringen efter den anden for til sidst at få hængt det eftertragtede guld om halsen.

- Lige da jeg vandt, kan jeg ikke rigtig huske så meget. Det var faktisk først, da jeg efterfølgende så det på video, at jeg fandt ud af, hvordan de sidste bolde blev spillet. Jeg er typen, der let bliver rørt, og det gjorde jeg også her. Men det var på en anden måde. Jeg havde pludselig ingen kræfter i arme og ben - de var som gelé. Det er jo noget, jeg har arbejdet hen imod de seneste 10 til 15 år, så det var en kæmpe forløsning at vinde - ikke bare for mig, men også for mine trænere og for dansk bordtennis generelt, fortæller Maze.

Selv Mazes mangeårige stopklods og onde ånd, tyskeren Timo Boll, måtte se sig besejret i semifinalen af den skarpe dansker. Og det er en sejr, der sent går i Mazes glemmebog.

- Mange synes nok, at min og Timos kamp var den moralske finale. Siden vi var en 12-13 år, har han slået mig ud i alt, hvad der er. I vores interne dyst kan man godt sige, at det er et vendepunkt i min karriere. Da jeg stod med titlen, var det også bare fedt at vide, at jeg havde slået den bedste ud. Det giver da lidt ekstra, siger en smilende Maze. Med guldmedaljen fulgte en ro, men samtidig også en tørst efter at genopleve sejrsrusen.

- Medaljen gør mig på mange måder mere afslappet. Ikke at jeg ikke er sulten efter andre ting, men nu er jeg i den kategori af spillere, der har vundet en titel, og det er der ingen, der kan tage fra mig. Mit navn vil altid stå der. Samtidig gør den mig sulten efter mere. Jeg vil gøre alt for at opleve den rus igen, siger den 28-årige bordtennisspiller.

Det forgangne år kastede ikke kun store sportspræstationer af sig. Maze begyndte også at have mere fokus på manden bag battet.

- Jeg har udviklet mig meget i 2009. Jeg synes, at jeg er blevet mere moden på mange områder og har lært vigtigheden af at passe på min krop og være professionel. Jeg er ikke 20 år mere og tænker, at der kun er én vej frem, og lige meget hvad der kommer i vejen, så tromler jeg det ned. Jeg har lært at slappe mere af, hygge mig med min familie, tage på ferie for at restituere og så videre. Alt er ikke bare bordtennis, selvom det stadigvæk har førsteprioritet, fortæller Maze, der dog slår fast, at han stadig er bordtennisspiller helt ind til benet.

Hvad 2010 kommer til at byde på, er ikke til at sige, men står det til Maze, forbliver han i verdens top-10 og forsvarer sit EM-guld. Det vil han kæmpe for. Det sulter han efter.

Blå bog om Michael Maze

* Navn: Michael Maze
* Født: 1. september 1981
* Klub: Roskilde Bordtennis, BTK 61
* Tidligere klubber: Levallois SC, Borussia Düsseldorf, Kvik Næstved, Farum BTK og Fakse BTK.
* Aktuel placering på verdensranglisten: 9.

Resultater:
2009: EM-guld individuelt, EM-sølv for hold
2008: Fransk mester med Levallois SC.
2007: EM-bronze individuelt.
2005: VM-bronze individuelt, EM-guld for hold.
2004: OL-bronze i herredouble med Finn Tugwell. Vinder af Europa Top 12. Vinder af Pro Tour-turneringen Danish Open.
2003: Tysk mester med Borussia Düsseldorf.
2000: Vinder af Champions League med Borussia Düsseldorf.
1999: Junioreuropamester i single og double. Vinder af Europa Top 12 for juniorer.
1996: Europamester i drengesingle.

/ritzau/