17-årige Camilla anmeldte voldtægt: Efter syv måneder venter hun stadig på en afgørelse

En voldtægtssag fra Haslev trækker ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at den tiltalte er dømt som gerningsmand i sagen. Byretten dømte ham i første omgang skyldig, men fordi dommen blev anket, og der er kommet nye beviser i spil, skal sagen starte helt forfra. Derfor er det ikke korrekt at kalde den tiltalte for gerningsmand.

 

- Det fylder stort set alt. Han går igennem tankerne hver dag. Der er rigtig mange ting, hvor man får flashback til hvad der skete.

Sådan siger 17-årige Camilla Hylleberg Hansen fra Haslev. Og det er ikke en oplevelse, hun har lyst til at mindes.

quote Jeg har det rigtig skidt med det, og det påvirker på rigtig mange forskellige måder – både mig og de nærmeste

Camilla Hylleberg Hansen

I juni sidste år anmeldte hun en voldtægt, og en mand blev efterfølgende i november dømt skyldig. Men han ankede sagen, som herefter skulle have været for Østre Landsret i februar. Her blev sagen dog udskudt.

Nu venter Camilla Hylleberg Hansen fortsat på, at sagen kommer for landsretten.

Ser ham på gaden

Indtil retten har behandlet sagen, kan dommen ikke fuldføres overfor den mand, der blev dømt skyldig i byretten. Det betyder, at han kan gå frit omkring. Og fordi Camilla Hylleberg Hansen bor i samme by som ham, støder hun ofte på ham.

- Det er meget lang tid at gå i uvished og se på ham, når vi er i byen og når jeg går på gaden, fordi vi bor i samme by, siger hun.

Hun er ikke den eneste, der venter på at få en sag for retten. For behandlingstiderne for straffesager i Østre Landsret har i flere år ligget på over seks måneder. 

Den ventetid har stor betydning for Camilla Hylleberg Hansen. 

- Jeg har det rigtig skidt med det, og det påvirker på rigtig mange forskellige måder – både mig og de nærmeste, lyder det.

Over seks måneders ventetider i straffesager

Østre Landsret forklarer i en mail til TV ØST, at forløbet i denne sag er trukket ud, fordi der skulle efterforskes yderligere i sagen.

De forklarer, at de har rykket anklagemyndigheden både i april og maj for at få sagen behandlet. Men på grund af nye oplysninger i sagen, som både anklager og forsvarer skulle forholde sig til, er det hele blevet trukket i langdrag.

I følge tal fra Østre Landsret er lange sagsbehandlingstider en klar tendens. 

Sagens forløb

Tallene viser at den gennemsnistlige ventetid fra 2013-2017 har været over seks måneder i straffesager. På trods af Landsrettens egne retningslinjer der lyder på, at sager som omhandler vold eller voldtægt gerne skulle behandles indenfor tre måneder. 

Kan ikke komme videre

Camilla Hylleberg Hansen rejser kritikken af retssystemet, fordi hun ikke synes man bør vente så længe. Hun mener, ventetiden er urimelig.

- Ikke nok med, at det, jeg har været udsat for, har givet mange ar for livet, men det har retssystemet også, fordi man går så længe og venter, siger hun. 

TV ØST har i dag været i kontakt med den tiltaltes advokat, men han ønsker ikke at udtale sig til kamera. Han understreger dog, at den tiltalte er uskyldig indtil landsretten har talt.

Efter TV ØST er gået ind i sagen, er der kommet datoer for, hvornår Østre Landsret behandler sagen. Det bliver den 24. og 27 august.