15-årig pige blev gruppevoldtaget i skur - nu er dommen faldet

Østre Landsret har netop afsagt dom i en sag om voldtægt af en 15-årig pige, og fire mænd skal i fængsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire mænd skal i fængsel i henholdsvis to år, tre år og tre og et halvt år. Det er, hvad det koster på skift at voldtage en 15-årig pige i et skur midt om natten.

Østre Landsret har netop afsagt dom i en sag om gruppevoldtægt fra Haslev, hvor fire mænd stod tiltalt. Den ene mand er 18 år, de tre øvrige 20 år gamle.

quote I starten var han sød, men da vi kom ned i skuret, var han ikke sød længere

Den 15-årige pige

Sagen tager udgangspunkt i den episode, der foregik i et skur ved Sofiendalskolen i Haslev natten mellem den 1. og 2. maj 2020. Den dengang 15-årige pige, der var sammen med nogle bekendte og en god veninde, ventede på en af de tiltalte (S.) i en bil på parkeringspladsen ved skolen.

Den 15-årige pige og hendes bekendte havde drukket alkohol, pigen var beruset og havde via Messenger kommunikeret med en af de unge mænd (S.). Hun skrev til ham, at han skulle skynde sig at komme hen til parkeringspladsen, hvor hun ventede. Han skrev til hendes ven, at han skulle sørge for, at hun blev der, indtil han var fremme. Ellers ville han ”flække hans hoved”.

Episoden fandt sted i et skur ved Sofiendalskolen i Haslev.
Episoden fandt sted i et skur ved Sofiendalskolen i Haslev. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

De de fire unge mænd, hvoraf tre er af anden etnisk herkomst end dansk, ankom til parkeringspladsen, gik pigen og S. ned mod et skur. Klokken var på daværende tidspunkt 02.30. Pigen har til sin mor efter episoden fortalt, at ”i starten var han sød, men da vi kom ned i skuret, var han ikke sød længere”.

Ifølge pigen tiltvang S. sig sex med hende, han slog hende i ansigtet og på ballerne, derefter ringede han til sine tre kammerater, og tilbød dem, at de også kunne have sex med pigen. Derefter voldtog to af de andre unge mænd pigen, mens den fjerde filmede episoden og gemte optagelsen på sin telefon.

Underhudsblødninger og tegn på slag i ansigtet

Mændene erkender, at tre af dem havde sex med pigen, mens den fjerde filmede, men har i retten fortalt, at der var tale om sex med samtykke.

Der er dog ingen tvivl om, at det er gået voldsomt for sig. Pigen blev kort efter episoden undersøgt på Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet. Her fandt man, at den 15-årige pige havde underhudsblødninger, hun blødte fra underlivet og havde mærker efter slag i ansigtet.

Læs også
Alle beviser lagt frem i sag om mulig gruppevoldtægt: - Det er ord mod ord
Læs også
Alle beviser lagt frem i sag om mulig gruppevoldtægt: - Det er ord mod ord

Desuden har pigen, ifølge sin mor, der har afgivet forklaring i Østre Landsret, store psykiske mén efter episoden. I dag har hun posttraumatisk stress, hun lider af angst og går fortsat i traumeterapi, ligesom familien har været nødt til at flytte fra Haslev. 

I byretten blev pigens forklaring dog vurderet som meget troværdig, og understøttet af personundersøgelsen fra Rigshospitalet samt pigens venindes forklaring, blev de fire mænd idømt tre og et halvt og fire års fængsel for voldtægt. En dom, der blev anket på stedet.

Nu er sagen afsluttet. Østre Landsret har stadfæstet dommene fra byretten - bortset fra, at der er nogle få små ændringer af strafudmålingen.

Det var i dette skur, episoden foregik. Fire mænd er nu dømt i sagen.
Det var i dette skur, episoden foregik. Fire mænd er nu dømt i sagen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Dommerne har gennemgået praksis for voldtægt meget nøje, og det er deres opfattelse, at udgangspunktet bør være tre års fængsel.

En af de dømte har en reststraf og er derfor idømt tre og et halvt års fængsel. To af mændene får en straf på tre år, hvoraf den ene udvises for bestandig. 

Den fjerde mand dømmes for medvirken til voldtægt og får to års fængsel for sin medvirken, idet han filmede voldtægten. Der er diskussion om, hvorvidt han fortsat skal sidde fængslet. Han har siddet varetægtsfængslet i 16 måneder og skal prøveløslades om 12 dage.

I retten får han lov til selv at fortælle, at han stadig kan nå at begynde på en ungdomsuddannelse, hvis han bliver løsladt. Anklager Steen Saabye vil have ham fortsat varetægtsfængslet. Retten  trækker sig tilbage for at votere, hvorefter det bliver besluttet, at han får lov til at blive løsladt. Han kan derfor rejse sig og gå hen til sin mor, der er brudt sammen i gråd på tilhørerrækkerne. Bagefter går han ud  i gårdhaven foran Østre Landsret og krammer de mange venner og familiemedlemmer, der er mødt op. 

Imens skriger et familiemedlem til den udviste 18-årige mand på et udenlandsk sprog.  Hun græder, mens hun dels kysser, dels klamrer sig til ham, omgivet af betjente. 

Udenfor går den voldtagne piges mor stille forbi den løsladte og hans familie. "Så gå dog udenom, gå med dig", råber en af mændene til hende, før hun kan nå ud på Bredgade i København og forsvinde i mængden. 

Den 15-årige pige skal have erstatning på 120.000 kroner for tort. 

Anklager i sagen Steen Saabye udtaler, at han er tilfreds med Østre Landsrets dom, og at de skyldige bliver straffet.

- Jeg er glad og tilfreds med, at de har fulgt os, hvad angår skyldsspørgsmålet. Det er jo det vigtigste for os. Og så kommer spørgsmålet om straffen efterfølgende, og der har de jo sat straffen lidt ned for alle fire tiltalte, og det skal jeg hjem og læse nærmere om, udtaler anklager Steen Saabye.Nyhedsoverblik