1.000 børnesager skal undersøges - kommune erkender graverende fejl

Alvorlige problemer har præget familieområdet i Faxe Kommune i årevis. Nu udvider kommunen den igangværende indsats for at sætte skub i genopretningen.

Klagesager, der står i kø, mangelfuld sagsbehandling, ekstra lange ventetider og haltende økonomi.

Dét er blot nogle af de problemer, som familieområdet i Faxe Kommune har kæmpet med de seneste år.

quote Vi kan ikke være tjent med, at familier lever i uvished

Mikkel Dam (LA), formand for Børn & Læringsudvalget i Faxe Kommune

Situationen er nu så alvorlig, at kommunen selv betegner den som ”kritisk”.

- Vi har fundet fejl i stort set alle sager, og nogle af dem er så grelle og kritiske, at vi ikke kan redegøre for, hvorfor vi har handlet, som vi har gjort. 

- Det betyder, at vi på mange måder ikke overholder loven, og det er bare ekstra kritisk, når det har med børns retssikkerhed at gøre, siger Mikkel Dam (LA), formand for Børn & Læringsudvalget i Faxe Kommune.

Derfor har Faxe Kommune nu vurderet, at der er behov for at sætte ekstra skub i den genopretningsplan, som blev sat i gang i juni år.

Intet overblik

På baggrund af flere kritisable forhold igangsatte Faxe Kommune sammen med revisionsvirksomheden BDO i foråret 2024 en omfattende undersøgelse af hele familieområdet i kommunen.

TV2 ØST afdækkede blandt andet en sag i 2023, hvor Faxe Kommune havde begået en lang række fejl i sagsbehandlingen af en 11-årig pige. 

Sagen var medvirkende til, at der blev ryddet op internt i Center for Børn, Unge og Familier, hvor direktøren blev fjernet fra afdelingen.

I løbet af sommeren 2023 blev Faxe Kommunes daværende direktør, Marianne Hoff Andersen, flyttet væk fra Center for Børn, Unge og Familier i forbindelse med en specifik sag, hvor kommunen have begået en række fejl.
I løbet af sommeren 2023 blev Faxe Kommunes daværende direktør, Marianne Hoff Andersen, flyttet væk fra Center for Børn, Unge og Familier i forbindelse med en specifik sag, hvor kommunen have begået en række fejl. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Med undersøgelsen i foråret 2024 stod det dog klart, at omfanget af problemer var endnu større.

- Det er i virkeligheden et kollektivt problem for hele familieområdet, fortæller Mikkel Dam.

Udviklingsstrategien på det specialiserede børne- og ungeområde udviklede sig ikke som forventet og ønsket, og flere elementer i udviklingsplanen fra 2022 og udviklingsstrategien fra 2023 var reelt forsinkede.

Læs også
Faxe Kommune: Undskyld, undskyld, undskyld
Læs også
Faxe Kommune: Undskyld, undskyld, undskyld

Faxe Kommune kunne også konstatere, at der gennem de seneste seks måneder frem til undersøgelsen havde været alvorlige udfordringer, og nogle af dem havde præget området siden 2022.

Undersøgelsen medførte, at kommunen i juni satte en hjælpepakke i gang, der blandet andet indebar kompetenceudvikling, ekstern bistand fra revisionsvirksomheden BDO og intern assistance fra den øvrige organisation til sagsgennemgang og opfølgning.

Udfordringer på familieområdet i Faxe Kommune

I foråret 2024 stod det klart, at der var:

  • en stigning i klagesager og henvendelser som peger på utilstrækkelig kvalitet i sagsbehandlingen

  • ekstra lange ventetider

  • manglende sikkerhed i data og dermed usikker økonomistyring

  • et dårligt arbejdsmiljø i afdelingen præget af et meget stort arbejdspres og tidspres, manglende tryghed i organisationen

  • stor medarbejderomsætning

  • samt mistillid mellem ledelse og medarbejdere.

Kilde: Faxe Kommune

- Det er ingen hemmelighed, at vi politisk både var forundrede og frustrerede, da vi erfarede, at en mangeårig indsats stadig ikke har nået sit mål.

- Situationen blev kun værre af, at forvaltningen konstaterede, at der hverken var overblik over de enkelte sager eller økonomien, siger Mikkel Dam.

Lever i uvished

På grund af situationens alvor blev det vurderet, at der var behov for yderligere tiltag for at komme til bunds i de mange sager.

Den 18. september blev Børn & Læringsudvalget i kommunen derfor som de første præsenteret for en udvidet indsatsplan, som revisionsvirksomheden BDO har lavet i samarbejde med personalet og ledelsen på Faxe Kommunes familieområde.

Planen skal understøtte det arbejde, som Faxe Kommune iværksatte i juni måned, og der er ifølge kommunen fuld politisk opbakning til de udvidede tiltag.

- Jeg oplever, at både ledelse og medarbejdere nu tager fat om nældens rod, og at vi nu har et langt mere realistisk indblik i, hvad der foregår, og hvad der skal til. 

- Vi skal simpelthen lykkes med det her. Vi kan ikke være tjent med, at familier lever i uvished, udtaler Mikkel Dam.

Kan påvirke mange familier

Faxe Kommune erkender, at de afdækkede sager kan få betydning for mange familier.

For eksempel kan der være familier, der ikke har modtaget den støtte eller de tilbud, som de er berettigede til.

Og omvendt kan der være familier, der har modtaget ydelser, de ikke skulle have haft, og som konsekvens heraf vil få besked om, at de ikke længere kan få den støtte, de har været vant til.

Derfor har sagerne også fået politisk bevågenhed og fokus i de aktuelle budgetforhandlinger, lyder det i en pressemeddelelse fra Faxe Kommune.

Kan tage op mod tre år

Blandt de nye udvidede tiltag er, at samtlige åbne sager på familieområdet skal løbes igennem.

- Strategien lægger op til, at vi nu endevender alle sager. Handleplanen er, at samtlige åbne sager, der eksisterer i Faxe Kommune på familieområdet, skal behandles på ny, uddyber Mikkel Dam.

Læs også
Politiker fremsatte falske beskyldninger og ville sløre sine spor i betændt børnesag
Læs også
Politiker fremsatte falske beskyldninger og ville sløre sine spor i betændt børnesag

Det drejer sig om i alt cirka 1000 børnesager, og Mikkel Dam forventer, at der med bistand fra BDO - og forvaltningens indsats på området – vil gå nogle uger, før alle sager er blevet kortlagt.

- Men det kommer i hvert fald til at tage to til tre år at få endevendt det hele, siger han.

Læs også
Direktør i kommune blev advaret om muligt lovbrud i børnesag
Læs også
Direktør i kommune blev advaret om muligt lovbrud i børnesag

To til tre år kan dog vise sig at være en for kort tidshorisont.

Tempoet i genopretningen kommer nemlig til at afhænge af, hvilke tiltag kommunen vurderer, der er behov for at tage i brug i de enkelte sager.


Nyhedsoverblik