Sådan forløb sagen om familien, der mistænkes svampeforgiftede

Familien kontakter deres læge allerede om mandagen, da flere er blevet syge. Torsdag døde to af børnene. Få overblikket over forløbet her.

Tema: Familie forgiftet af farlige svampe - spiste de fluesvamp?
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I torsdags døde to congolesiske børn af en formodet svampeforgiftning. 

Det ene barn var 15 år, mens det andet er en yngre søskende. De to børn havde bopæl i Haslev, hvor de boede med deres familie i Faxe Kommunes midlertidige flygtningeboliger i det nedlagte kollegium ved det gamle lærerseminarium.

Men nu viser det sig ifølge TV 2, at familien allerede i dagene op til dødsfaldene søgte lægehjælp adskillige gange.

  • Mandag den 16. oktober:

Familien kontakter sin praktiserende læge. Flere af familiens 12 medlemmer er syge. 

  • Natten til tirsdag den 17. oktober:

Familiens ældste datter, Naomi, på 15 år bliver tilset på Næstved Sygehus. Ifølge TV 2 vurderede lægerne, at hun formentlig led af en maveinfektion på virusbasis. Hun fik behandling og blev efterfølgende sendt hjem.

  • Onsdag den 18. oktober:

Naomi bliver tilset af vagtlægen i hjemmet i Haslev. Lægen kontakter Næstved Sygehus og får taget urinprøver. Naomi begynder en behandling for blærebetændelse.

  • Torsdag formiddag den 19. oktober:

Familien ringer til Alarmcentralen. Naomi er bleg og har vejrtrækningsproblemer. Det lægefaglige personale på stedet ved hjemmet konkluderer ifølge TV 2, at fire børn udviser alvorlige symptomer, som tyder på forgiftning. 

I hast bliver familien fragtet til sygehuse i Køge, Slagelse, Roskilde og København og senere samlet på Rigshospitalet. 

  • Torsdag aften den 19. oktober:

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bekræfter på et pressemøde klokken 18, at Naomi og hendes yngre bror er afgået ved døden. 

  • Søndag den 22. oktober og mandag den 23. oktober: 

To børn i familien, Natali og Esperence, har fået foretaget en levertransplantation. 

Familiens ældste søn, Francois Mumbere, fortæller til TV ØST, at mens de to børn er blevet opereret, så har resten af familien det okay. Hospitalet har fortalt ham, at de kan komme hjem om en uge.  

  • Tirsdag den 24. oktober:

Styrelsen for Patientsikkerhed går ind i sagen, skriver DR. Det sker, efter det kommer frem, at familien har opsøgt lægehjælp adskillige gange inden de to dødsfald torsdag den 19. oktober.