Rytzebækgård

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Rytzebækgård på Møn bor en af Danmarks meget få kvindelige, honningproducerende arbejdsbier. Hun hedder Kirsten Rohde Jensen og for hende er honning guld.

Hvert år producerer hendes bier lige fra flere hundrede kilo flydende honning, til væsentligt mindre. Her er det nemlig naturen, der bestemmer.

Kirstens honning sælges gennem lokale forretninger på Møn og Sydsjælland. Men også nogle af landets toprestauranter kan glæde kunderne med Kirstens flydende guld. For hende selv startede kærligheden til honning, da hun som barn fik læst op af Peter Plys.

SALAT AF SOMMERKÅL, AUGUSTÆBLER OG DILDtil 4 personer

Mange mennesker har et anstrengt forhold til kål, måske fordi vi oftest har fået det kogt og stuvet, eller i kedelige råkostsalater. Men det kan serveres på mange andre og meget mere spændende måder. Det er en god ide, at give den bitre kålsmag lidt modspil i form af syre, bitterhed og gerne lidt sødme også. I denne udgave er lidt af bitterheden og noget af den værste sprødhed trukket ud ved at salte den rå kål, inden den skal bruges. Der er ingen olie i denne salat, og det er faktisk ikke nødvendigt, hvis den rette balance mellem salt, sødt, surt og bittert opnås. Desuden kan den holde sig flere dage i en lufttæt boks i køleskabet, hvis den ikke indeholder fedtstof.

1 sommerkål eller spidskål1 spsk. groft salt2-3 syrlige danske sommeræbler (alt efter deres størrelse)et stort bundt frisk grøn dild1 dl æblecidereddike1 spsk. nyslynget honningKålen snittes fint og kommes i en stor skål. Gør det evt. på en maskine eller på en mandolin, så det bliver helt fint. Der drysses med salt og det blandes/æltes ind i kålen, til den begynder at give væde fra sig. Det tager nogle minutter. Lad den stå lidt og prøv at bide i kålen for at mærke, hvor blød, den er blevet. Den skal stadig have lidt bid, men ikke mere være meget hård.Skyl kålen i rigeligt koldt vand, til den ikke mere er ubehageligt salt. Lad den dryppe grundigt af i en sigte. Vrid den til sidst i et rent viskestykke. Kom kålen i en skål. Skær æblerne i små bidder og bland dem i kålen. Tilsæt eddiken og smag til med honning. Kom den groftsnittede dild i og bland godt.

Hjemmeside:www.rytzebækgård.dk


Nyhedsoverblik