Dronningens blomsterpige 50 år efter

Når Dronningen sejler ind til Nakskov på onsdag, er det langt fra første gang. Særligt besøget i 1966 husker Karin Ranthe Petersen tydeligt.

Tema: Dronningen besøger Lolland
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Dannebrog på onsdag lægger til kaj i Nakskov, og  dermed indleder Dronning Margrethes sommertogt, er anledningen byens 750 års jubilæum. 

Men det er langt fra første gang, at Dannebrog og Dronning kommer på besøg. Faktisk var de der også i 1966, da byen fyldte 700 år. En dag, Karin Ranthe Petersen tydeligt husker.

- Jeg kan huske, at jeg var sur. Så sur at min mor havde svært ved at få mig med, fortæller Karin Ranthe Petersen i dag med et grin om dengang, hvor hun var 7 år og ellers havde fået en fornem opgave.

Ville ikke give blomster

Sammen med to andre piger skulle hun stå klar på kajen og  overrække blomster til henholdsvis Dronning Ingrid og de to prinsesser, Margrethe og Benedikte.

Men Karin Ranthe Peteresen var lige begyndt i skole og ville hellere være et helt andet sted.

- Alle mine nye venner skulle jo gå fra skolen i samlet flok med flag, og det ville jeg meget hellere. Så min mor havde et hyr med at få mig med, fortæller hun. 

Karin Ranthe Petersen fik dog overrakt blomsterne, ikke til prinsesse Margrethe, det gjorde en af de andre piger, men til prinsesse Benedikte.

Og trods en lidt modvillig blomsterpige blev dagen festlig i Nakskov, hvor den kommende dronning vinkede fra balkonen på byens rådhus, og byen fejrede dagen med optog og tovtrækning på idrætspladsen.

Ikke første gang Dannebrog besøger Nakskov

Men det var faktisk ikke første gang, at Dronning Margrethe modtog blomster på Honnørkajen i Nakskov. 

Allerede 9 år gammel i 1949 sejlede hun ind gennem Nakskov fjord. Det samme gjorde hun i 1959 og altså 1966 samt i 1977, 1985, 1996 og i 2008.

I år er det 8-årige Nora Riis Ramussen, der står klar med blomster på kajen. Og hun kan godt glæde sig, for trods surhed er det en dag, som Karin Rathe Petersen stadig husker som et godt minde.

- Jamen det var sjovt, det var det da, siger hun 50 år senere med et smil.