Mentalerklæringen: Dømt mand er pædofil

En mand fra Nykøbing Falster, der er dømt for flere forhold om blandt andet voldtægt og blufærdighedskrænkelse, har selv været udsat for overgreb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 35-årig falstring er tirsdag blevet dømt for voldtægt, vold og blufærdighedskrænkelse af flere børn under 12 år. 

Han sidder for retten tirsdag og har fået sin dom. Han har selv indrømmet at have begået overgreb på børnene. Den 35-årige mand er fra Nykøbing Falster, og ligner ikke en på 35 år.

Han har fuldskæg, der er halvt gråt. Han har begyndende måne i sit ellers kæmmende hår. Briller og grå sweater, samt stumpende jeans er hans påklædning. Han er et roligt gemyt, som han sidder der og modtager sin dom.

Han virker faktisk ikke til at være specielt præget af dommen.

Blev selv misbrugt

Han er født og opvokset som enebarn på Lolland. Begge forældre er døde, og han har arvet deres hus, som han primært har benyttet til overgreb på børnene.

Tidligere har han gået på læreseminariet, men stoppede efter noget tid. Siden da fik han en anden uddannelse og arbejde lidt on-and-off, men indtil hans anholdelse har han primært været arbejdsløs.

Folkeskoletiden var hård. Han var udsat for seksuelt misbrug af en fire år ældre dreng, mod at drengen beskyttede ham mod mobning.

Han har også fortalt, at har overvejet selvmord tidligere, og han har modtaget psykiatrisk behandling siden 2006.

Mentalundersøgt

Anklageren kom i sin procedure ind på mentalerklæringer. Her fortalte hun om den første mentalundersøgelse, at psykiateren vurderede således:

- Tiltalte er ikke fundet sindssyg eller mentalretarderet. Han erkender at han er pædofil og ønsker behandling heraf. Der peges på straf som forskyldt.

Ved den anden mentalundersøgelse bliver denne vurdering slået fast.

- Tiltalte er ikke fundet sindssyg eller mentalt retarderet. Han har ikke taget ved lære af tidligere straffe, og det skønnes, at han vil foretage nye overgreb. Det anbefales, at han idømmes forvaringsdom.

En vurdering retslægerådet er enige i. De supplerer mentalundersøgelsen.

- Han findes præget af personlighedsforstyrrelser og er pædofil. Han er ikke vurderet sindssyg. Retslægerådet vurderer, at tiltalte fremgyder en væsentlig fare for andres liv og legemlighed, og han bør derfor idømmes en forvaringsdom.