Ekspert: Tid er ikke afgørende for vidners hukommelse

Hvor godt, du kan huske noget, er ikke nødvendigvis afhængigt af, hvor længe der er gået, siden du oplevede det. Det forklarer en psykolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når et vidne henvender sig med oplysninger længe efter en forbrydelse er sket, er det ikke afgørende, hvor længe der er gået, siden vidnet så eller oplevede situationen.

Hukommelsen afhænger nemlig ikke kun af tid.

Det forklarer en psykolog og forsker i afhøring af traumatiserede vidner.

quote Tiden er en faktor, der spiller ind i forhold til hukommelsen, men hvor lang tid siden begivenheden er sket, behøver ikke være afgørende for, om man husker det

Kristina Kepinska Jakobsen, psykolog og forsker i afhøring af traumatiserede vidner

- Tiden er en faktor, der spiller ind i forhold til hukommelsen, men hvor lang tid siden begivenheden er sket, behøver ikke være afgørende for, om man husker det, siger Kristina Kepinska Jakobsen, der er psykolog og forsker i afhøring af traumatiserede vidner.

Vidne kom efter et år

Læs også
Nyt vidne så måske Emilies drabsmand: Politiet efterlyser igen vidner
Læs også
Nyt vidne så måske Emilies drabsmand: Politiet efterlyser igen vidner

Onsdag gik Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ud i offentligheden med et nyt vidneudsagn i sagen om dræbte Emilie Meng.

En kvinde henvendte sig til politiet, efter de i juli i år offentliggjorde et foto af en lys Hyundai i30, som er fanget på en overvågningsvideo fra Korsør Station fra den nat, Emilie Meng forsvandt. 

Kvinden fortæller, hun husker en lys bil og en mand, der stod ved bilen og løftede noget tungt ud af den.

quote Hvis der er en følelse tilknyttet begivenheden, hvis man enten har været meget bange eller meget glad, husker man det typisk over længere tid. Det kan også være, at man har set noget meget usædvanligt, som gør, at man husker noget over lang tid

Kristina Kepinska Jakobsen, psykolog og forsker i afhøring af traumatiserede vidner

Følelser har betydning

Psykolog Kristina Kepinska Jakobsen understreger, at hun ikke kender hverken vidnet eller detaljer i Emilie Meng-sagen. 

Derfor udtaler hun sig udelukkende generelt om vidneafhøring og hukommelse.

Politiets rekonstruktion Regnemarks Bakke
Læs også
Tidligere drabschef om Emilie-sag: Vidner kan sagtens komme længe efter
Politiets rekonstruktion Regnemarks Bakke
Læs også
Tidligere drabschef om Emilie-sag: Vidner kan sagtens komme længe efter

Hun forklarer, at det, der kan få en oplevelse til at dukke op i hukommelsen, især er, hvilken følelse man forbinder med mindet.

- Det, der afgør, om vi kan huske en bestemt begivenhed, er især den personlige betydning, man knytter til mindet. Hvis der er en følelse tilknyttet begivenheden, hvis man enten har været meget bange eller meget glad, husker man det typisk over længere tid. Det kan også være, at man har set noget meget usædvanligt, som gør, at man husker noget over lang tid, forklarer Kristina Kepinska Jakobsen til TV ØST. 

At være på stedet frisker hukommelsen

I forbindelse med det nye vidnes forklaring, har politiet lavet en rekonstruktion.

Det er der en vigtig grund til, hvis man spørger Kristina Kepinska Jakobsen.

- Man kan hjælpe folk med at huske noget ved at vende tilbage til det sted, hvor de oplevede det. Det er blandt andet derfor, at politiet laver rekonstruktioner og afhører på stedet. Men det er også for at afprøve et vidneudsagn for at se, om det er fysisk muligt, at det er sket, som vidnet fortæller, siger hun.

Politiet har, siden de i går bad offentligheden om hjælp, fået 25 henvendelser. De kan dog endnu ikke sige noget om karakteren af henvendelserne.


Nyhedsoverblik