Mangel på faglærte: De unge vælger andre veje

Der kommer til at mangle godt 70.000 faglærte i 2025. Det forudsiger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Og udviklingen går den forkerte vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Emil Dam Pedersen er af dem, der går mod tendensen. Han er ved at uddanne sig til kok på uddannelsescentret ZBC. Og han mærker, at der er bud efter faglærte som ham.

- Jeg var ude i min første praktikperiode og blev næsten tilbudt job allerede der, forklarer han.

Skolen i Vordingborg har 800 elever på de erhvervsfaglige uddannelser. Men alligevel kan de ikke levere det antal faglærte som arbejdsmarkedet efterspørger.

- Det er vi ikke i stand til, siger Carsten Toft Nielsen, der er uddannelseschef på ZBC i Vordingborg.

I 2025 kommer der til at mangle godt 70.000 faglærte. Og udviklingen går den forkerte vej. Siden starten af ’00’erne er andelen af en ungdomsårgang, som søger en faglært uddannelse, faldet.

I dag er der kun 20 procent ud af en ungdomsuddannelse, der går den erhvervsfaglige vej.

Vælger gymnasiet i stedet

I stedet for en erhvervsuddannelse vælger mange unge at tage den gymnasiale vej. Også selvom det ikke er alle, der påtænker at bruge studentereksamen til noget efterfølgende.

- Det er altid godt at have den. For en sikkerhedsskyld, siger Mathilde Houby Toft, der er gymnasielev fra Vordingborg.

- Personligt har jeg ikke hørt så meget om erhvervsuddannelsen, ikke så det gjorde et indtryk på mig, siger Jannie Lorentsen, der er gymnasieelev fra Eskildstrup.

Kokkeeleven Emil Dan Pedersen har også selv gået i gymnasiet, inden han skiftede til erhvervsuddannelsen. Og han er ikke i tvivl om, at han er landet det rigtige sted.

- Du bliver glad af at lave noget, der er målrettet. Min gymnasietid blev kedelig af, at det ikke var målrettet overhovedet, siger han.


Nyhedsoverblik