Det bedste ved Faxe Kommune: Her er jeres bud

De seneste tre dage har TV ØSTs rullende redaktion været i Faxe Kommune. Her har vi samlet jeres bud på, hvad det bedste ved kommunen er.

Tema: Det bedste ved vores region
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er kommet mange bud på, hvad det bedste ved Faxe Kommune er. Buddene er kommet via TV ØSTs hjemmeside og fra vores camp på Feddet, hvor de mange gæster har kunnet lægge deres bud i vores postkasse. 
Vi har samlet buddene her: 

Svenskekløften 

25 meter dyb er Svenskekløften, som er en smeltevandskløft fra sidste istid beliggende i Gisselfelds Klosters skov. Kløften har fået sit tilnavn, fordi et gammel sagn fortæller, at svenskerne gemte sig i kløften for Gøngehøvdingen under krigen i 1660. 

- Det er et privilegium at vågne hver morgen til det smukke landskab som istiden har efterladt os her i Faxe kommune. For mig er en gåtur en tidlig morgen omkring Svenskekløften og opleve det dramatiske landskab og følge årstidernes skifte en stor gave ved at bo her, skriver Nicolaj Lund Jensen

Strandene og de nærliggende campingpladser  

Flere af TV ØST brugere mener, at strandene ved blandt andet Vemmetofte og halvøen Feddet samt de nærlliggende campingpladser er noget af det bedste ved Faxe Kommune.
 - Der en følelse af nærver og frihed her, mener Jens Storm, der har udfyldt TV ØSTs postkort med sin anbefaling. 

Egnens mange godser og herregårde

Faxe Kommune er beriget med mange godser og herregårde. Listen tæller blandt andre Vemmetofte Kloster, Strandegård, Lindersvold og Rosendal, Lystrup, Jomfruens Egede, Turebyholm og nogle af de største godser i Danmark, nemlig Gisselfeld Kloster og Bregentved Gods. 
- Det er lidt særligt, at Faxe Kommune har så mange af slagsen, skriver Annelise Thestrup. 

Faxe Ladeplads Miniby og Park

Minibyen viser, hvordan Faxe Ladeplads så ud i perioden 1910-1920 i størrelsesforholdet i 1:10. 
- Du føler roen komme til dig, når parken folder sig ud. Den drives af frivillige og familierne kan bruge flere timer med minigolf, skak, curling, bordfodbold, og de små huse fra Faxe Ladeplads, skriver Birgitte Norman. 

Faxe Kalkbrud og Geomuseum Faxe 

Faxe Kalkbrud er Danmarks største menneskeskabte hul i jorden. De seneste 900 år har man udvundet kalk fra det store brud, som tiltrækker mange mennesker i håb om at finde fossiler fra det, der for millioner af år siden var et dybvands-koralrev. 
- Har man brug for fred og ro, så er kalkbruddet det bedste afslapningssted. En tidlig morgen er der helt stille, skriver  Ann Charlotte Christensen

- Det er velbesøgt af turister og forskere fra hele verden gennem mange år. Desuden er det store monument fra 1941 på Vinkældertorvet midt i Faxe by (Rimfaxe og Skinfaxe) af kalk fra Faxe Kalkbrud. De to hestehoveder ses i Faxe Kommunes våben, skriver Annelise Thestrup-Bjørn

Sibirien 

Strand og skov går i ét i det område, der kaldes Sibirien tæt ved Faxe Ladeplads. 
- Det er skønt, at man både kan bade på stranden og løbe, cykle eller gå tur med hunden i skoven, skriver Birgitte Olsson i sin begrundelse for, at Sibirien er noget af det bedste ved Faxe Kommune. 

Faxe Cafe og Spillehal

- Det er et samlingsted for byens unge og ældre, skriver Jan Nielsen 

Gode ridemuligheder

- Faxe kommune er et fantastisk sted for folk, der interesserer sig for ridesporten. Der ligger flere rideklubber og blandt andet Haslev Køre- og rideforening huser de to nykårede første og andenplads vindere af DM i  i military, skriver Mie Poulsen

Faxe Ladeplads

Byen befinder sig 5 kilometer sydøst for Faxe by, og her er industri-, fiskeri- og lystbådehavn.  Der bor 2.867 indbyggere i byen. 
- Faxe Ladeplads har det, som resten af kommunen ikke har: Havet. Og i kombination med havet er det ét af de smukkeste områder i Danmark, skriver Michael Milo Jørgensen

Blåbæk Møller

I Hovby tæt ved Faxe ligger Blåbæk Møller. Der er tale om en vandmølle, der fik vand fra Faxe å, og en hollandsk inspireret vindmølle, der er restaureret. Den var i aktiv drift frem aktiv til 1947. 
 - Jeg er nabo til møllerne og kender beboerne tre generationer bagud. Vindmøllen og det bakkede landskab med Faxe Å er meget smukt, skriver Mogens Østergaard

Faxe Erhvervsforening

- De laver mange gode arrangementer som cykelløb, halloween, kulturnat, og julestemning, skriver Julie Olsson på 9 år. 

Faxebussen - Følelsen af Faxe 

I perioden fra mandag den 27. juni frem til og med søndag den 7. august  kan man tage Faxebussen gratis rundt i Faxe Kommune. Den har 13 stop rundt i kommunen. 
- Det er fantastisk at kunne køre med gratis bus fra Haslev til Feddet, skriver Birgitte Olsson. 

Dæmningeskoven ved Faxe Syd

- Der er et meget rigt dyreliv med egern, rådyr, guldsmede, fugle, og hvis man er heldig kan man også se en ræv, skriver Brian madsen

Restaurant Villa-Gallina 

Det gamle traktørsted, der i dag fungerer som restaurant ligger syd for Haslev i skovene ved Gisselfeld Kloster. Her har gæsterne udsigt til sø og skov. 
- Det er nok et af de smukkeste steder jeg har været, skriver Marianne Krupsdahl Thirstrup på TV ØSTs facebookside. 

Andre bud: 

  • Kalkmalerierne i Kongsted Kirke 
  • Vibeengen i Haslev 
  • Engene og søerne ved Kongsted og Rønnede 
  • Camp Adventure ved Rønnede
  • Faxe Bryggeri 
  • Musestenen ved Vemmetofte Strand
Det bedste ved regionen...