Lolland og Falster rykker tættere på København: Nu tages første spadestik til ny Storstrømsbro

Ifølge erhvervsnetværket Business Lolland-Falster ændrer den nye Storstrømsbro på hele områdets grundvilkår.

Tema: Den nye Storstrømsbro
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag hakkes spaden i jorden for at sætte gang i byggeriet af den nye Storstrømsbro.

Det er et lille spadestik, men et stort skridt for Lolland og Falster. 

Det fortæller administrerende direktør for erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster, Mikkel Wesselhoff.

quote Folk er villige til at flytte sig for et job inden for en times radius. Der åbner den nye jernbanebro ufattelig store muligheder

Mikkel Wesselhoff, adm. direktør, Business Lolland-Falster

- At det første spadestik nu endelig bliver taget for byggeriet af Storstrømsbroen, det betyder meget for området, fordi det rent psykologisk betyder noget for selvforståelsen og kulturen, at nu sker der altså noget – og det i et område, der har haft det svært siden midt-80’erne, siger Mikkel Wesselhoff.

Skaber jobs udenfor hegnet

Men der er flere vigtige effekter af den nye Storstrømsbro. Siden november sidste år, hvor de første spæde skridt til jernbanedelen af den nye bro gik i gang på Masnedø, er der allerede synlige effekter at spotte i lokalområdet.

- Det er en fornøjelse at se, at det er en lokal gravearbejder fra Lolland, der står med gravemaskinen og flytter jord. Og en tommelfingerregel er, at når der er ét job inden for hegnet, så skaber det samtidig ét job udenfor hegnet. Så på den måde skaber det arbejdspladser én til én, siger Mikkel Wesselhoff.

Mikkel Wesselhoff
Mikkel Wesselhoff

Derfor er lokale og regionale erhvervsdrivende ikke bare involverede i selve byggeprojektet, men også i at servicere entreprenørerne, ifølge Vejdirektoratet. Det gælder for eksempel overnatning og forplejning til entreprenørerne.

Derudover har regeringen støttet et beskæftigelsesprojekt med 6 millioner kroner i samarbejde med Vordingborg og Guldborgsund Kommuner, hvor 250 langtidsledige skal opkvalificeres til at kunne varetage job i forbindelse med byggeriet.

Folk vil flytte sig 

Men der er også yderligere afledte effekter, som området kommer til at kunne nyde godt af. Især opgraderingen af jernbanebroen kommer til at betyde meget.

For den reducerede rejsetid fra Nykøbing Falster til København fra halvanden time til én time vil få en stor effekt for borgerne og bosætningen i området, vurderer Mikkel Wesselhoff.

- Vi har omkring 3500 pendlere, der pendler ind og ud af Lolland og Falster hver dag, og for dem betyder den nye bro ufatteligt meget. Men for folk, der vil bosætte sig i området, betyder det også, at de ikke bare kan se deres første job men også det andet og tredje job, og det er jo de udfordringer, man ofte står overfor, når man overvejer, om man vil flytte til området, forklarer Mikkel Wesselhoff.

TEST DIG SELV: Hvor meget ved du om Storstrømsbroen? 

Samtidig vil virksomhederne i området kunne nyde godt af den forkortede rejsetid.

- De rekrutteringsudfordringer, som nogle virksomheder oplever i området, bliver imødekommet med opgraderingen af jernbanenettet. For der er lavet undersøgelser, der viser, at folk er villige til at flytte sig for et job inden for en times radius. Der åbner den nye jernbanebro ufattelig store muligheder, når rejsetiden forkortes, siger han.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

TIDSPLAN FOR BYGGERI AF STORSTRØMSBROEN

Rykker tættere på Hamborg

Den nye Storstrømsbro bliver dels lavet for at sikre, at infrastrukturen er klar til at ruste trafik fra Femernforbindelsen, der ventes at være klar i 2028. 

Det spadestik, som bliver taget torsdag, er derfor også et stort skridt for området rent geografisk set, mener Mikkel Wesselhoff.

- Ser man på det helt langsigtede perspektiv, så betyder den nye infrastruktur, at Lolland og Falster kommer til at være lige så tæt på Hamborg som på København. Det betyder altså, at området rykker sig tættere på to store metropoler i Europa, og det er et vigtigt perspektiv, for det ændrer på hele områdets grundvilkår, forklarer han.

Den nye Storstrømsbro åbner for biler i 2022 og for tog i 2023.

Til spadestikket torsdag deltager 200 skoleelever fra Nr. Vedby Skole & Børnehus, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og borgmestrene Mikael Smed, Vordingborg, og John Brædder, Guldborgsund.

 

 
 
Foto: Vejdirektoratet