Konsortiet bag byggeriet af den nye Storstrømsbro er i kæmpe underskud

Entreprenør-konsortiet SBJV, som står for byggeriet af den nye Storstrømsbro, har et underskud på over en halv milliard kroner. Det viser årsregnskabet fra 2021.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

553 millioner kroner. Så stort er underskuddet for entreprenørerne bag byggeriet af den nye Storstrømsbro.

Det skriver Folketidende.

Årsregnskabet fra entreprenør-konsortiet Storstroem Bridge Joint Venture I/S (SBJV) blev offentliggjort mandag og viste det store tab. Det er et større underskud, end SBJV havde frygtet. I årsregnskabet står der: 

- Kontrakten for byggeriet af Storstrømsbroen er i 2021 blevet vurderet som en endnu mere tabsgivende kontrakt.

- I årsrapporten for 2020 forventede virksomheden et regnskab, der ville gå lige op i 2021.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra SBJV, men det har ikke været muligt på grund af sommerferie, oplyser de.

Sådan kommer den nye Storstrømsbro til at se ud.

Egenkapital går i nul

Ifølge Folketidende er egenkapitalen i dette års regnskab på nul kroner, hvilket er en fremgang fra minus 372 millioner kroner i 2020. 

Det skyldes, at det italienske moderselskab Itinera SpA har givet projektet 926 millioner kroner. Det har dermed været med til at dække både den negative egenkapital og 2021-underskuddet.

Læs også
Entreprenør erkender: Nu skrider tidsplanen for Storstrømsbroen
Læs også
Entreprenør erkender: Nu skrider tidsplanen for Storstrømsbroen

I årsregnskabet står der desuden, at moderselskabet (...) erklærer, at de vil stille den nødvendige likviditet til rådighed til planlagte aktiviteter i Storstroem Bridget Joint Venture I/S for regnskabsåret 2022 og indtil projektets afslutning.

Vejdirektoratet bekymret

I årsregnskabet står der blandt andet, at regnskabet har været påvirket af coronapandemien. 

Hos Vejdirektoratet har udsigten til tab for konsortiet tidligere skabt frygt for, at entreprenøren ville forlade projektet. 

Det fremgik af et svar til Folketingets Transportudvalg fra transportminister Trine Bramsen (S) efter spørgsmål fra udvalgsmedlem og transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

Læs også
Frygter entreprenøren skrider fra Storstrømsbroen
Læs også
Frygter entreprenøren skrider fra Storstrømsbroen


TV2 ØST har forsøgt at spørge Vejdirektoratet om, hvorvidt det nye årsregnskab giver anledning til yderligere bekymringer, men det ønskede de ikke at kommentere på. 

Både i årsregnskabet og i en tidligere kommentar til TV2 ØST giver SBJV dog udtryk for, at de trods underskuddet fortsætter driften.

Vejdirektoratet har tidligere sagt, at den nye bro forventes færdig i slutningen af 2025, hvor den seneste prognose fra SBJV nu hedder starten af 2025 for biltrafik.