Ser tørken som en fordel: Fantastisk majshøst i vente

Mens tørken er skidt for planteavlere, der regner med ringere udbytte, er en frugtavler på Lolland fuld af optimisme.

Tema: Den lange sommer-tørke i 2018
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De seneste uger har budt på mange historier om tørkens katastrofale betydning for landmændenes høst. Sådan er det ikke hos en frugtavler på Lolland.

Lars Skou Hansen fra Guldborgland dyrker nemlig sukkermajs, og han forventer at kunne starte høsten fredag eller lørdag - flere uger tidligere end normalt. 

- Jeg vil tro, den her kan spises på fredag, og det er absolut det tidligste, vi nogensinde har prøvet!

- Det er det bedste år, tror jeg, nogensinde.

Tilfører selv fugt

Det er kun tilfældet af én årsag: Et vandingsanlæg, som Lars Skou Hansen investerede i i midten af 00'erne efter nogle sløje år med ringe udbytte. 

- Hvis jeg ikke havde kunnet vande i år, ville majsene være knæhøje og fuldstændig værdiløse, siger avleren, som i stedet kan nyde majsplanter, der nu når ham til halsen. 

Også de 25 hektar æbler og pærer kommer til at give godt udbytte i år. 

- Det er perfekt, jeg får en kanonhøst her. De hænger jo her og er også store i forhold til, hvad kalenderen siger, siger Lars Skou Hansen.

Æblerne er så småt ved at blive røde, og de nyder godt af, at Lars Skou Hansen vander dem om natten. De kunne sagtens overleve uden vandet, men det gør alligevel noget ved frugten, at den får lidt væske.

- For mine æbler og pærer, der ville jeg stadig få en høst, jeg ville bare få en dårligere kvalitet, siger den tilfredse frugtavler.