¨

Landmand så sin mark gå op i røg: Jeg tænkte kun på at få det stoppet

03:04

I weekenden blev brandvæsnet kaldt ud til 22 brande i enten naturen eller på marker her i regionen. Med udsigt til hedebølge så påruster beredskabet - men brandene kan være vanskelige at undgå.

Den langvarige tørke betyder, at flere landmænd her i regionen har været plaget af markbrande.

En af dem der har set afgrøderne gå op i røg er landmand Jacob Spliid fra Sorø. Her blev marken antændt lørdag formiddag, da han var i gang med at presse noget halm.

- Det var en bigballe, der gik ild i, den vejer cirka 550 kg, så der er forholdsvis meget brandværdi i sådan en, siger Jacob Spliid.

På bare et minut stod omkring 20.000 kvadratmeter i flammer.

- Jeg tænkte bare, at det gjaldt om at få stoppet det, inden det spredte sig, så vi kunne få begrænset skaderne, siger landmanden.

Markbrande på stribe

Alene i weekenden har der været 22 mark- og naturbrande i regionen.  Søndag måtte Midt- & Sydsjællands Brand og Redning rykke ud til Havemøllevej i Ringsted, hvor der var der gået ild i en mark med afgrøder, og man frygtede, branden ville sprede sig til de nærliggende huse. 

Læs også 22 naturbrande i weekenden: Naturen er knastør

Og på Hyldemosevej i Dalmose ved Skælskør gik 15 hektar mark op i røg, efter der gik ild i marken i forbindelsen med høsten. 

Hos Vestsjælland Brandvæsen betegner man situationen som alvorlig.

- De fleste markbrande opstår under høst, hvor det er landbrugsmaskinerne, der får antændt marken, men vi har også eksempler på henkastede cigaretskoddet eller glas, der ligger og varmer vegetationen op, og så opstår der små brande, som så spreder sig til nærliggende marker, siger Daniel Weinreich, afdelingsleder for myndighed og forebyggelse i Vestsjællands Brandvæsen.

Gå selv i gang med slukningsarbejdet

Vestsjællands Brandvæsen opfordrer til, at man selv begynder slukningsarbejdet, hvis uheldet skulle være ude. 

- Det er med til at skabe et helt andet billede af branden, når vi kommer frem. Som regel bliver vi alarmeret alligevel, men det er et andet brandforløb med en mindre brand, og en brand vi hurtigere kan komme til at kontrollere, siger Daniel Weinreich. 

Læs også Markbrande på stribe: Antænder ved den mindste gnist

Hos landmand Jacob Spliid var marken så tør, at der gik ild i den to gange på bare én dag.

- Jeg håber, det må være nok for nu, det er heldigvis første gang, jeg har haft brand i noget, så vi satser på det er en engangsforestilling, siger han.

Se hvor hurtigt en markbrand kan sprede sig her:

01:24 Luk video

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App