Ekstremt tørkeniveau slår alle rekorder: Ser ud til at fortsætte fire uger frem

DMI's tørkeindeks viser, at vi er nået et ekstremt højt tørkeniveau. Den smule regn, der er faldet, er langt fra nok til at bryde tørken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommeren 2018 er en sommer, som mange sent vil glemme.

For de mange sommerdage, vi allerede har haft, betyder også rekord når det gælder tørken.

Det viser DMI, Danmarks Meterologiske Institut's beregninger.

- I hele juli måned har tørkeindekset på landsplan ligget og svinget mellem 9,9 og 10, der er den højest opnåelige tørkeindeks-værdi. Sammenligner vi med de tidligere år, så overgår tørken i år dem alle, og det kan gå hen og blive endnu mere markant,  siger klimatolog Mikael Scharling i en pressemeddelelse fra DMI.

I 14 år har DMI beregnet tørkeindekset, som blandt andet fortæller noget om tørheden i jordbunden. På de 14 år har man altså aldrig før målt så mange tørkedage i et sommerhalvår, som man har i år.

Det betyder, at tørkeindekset i Danmark nu er på sit højeste de fleste steder. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Tørkeindekset ser sådan ud opgjort 18. juli 2018.
Tørkeindekset ser sådan ud opgjort 18. juli 2018. Foto: DMI

Fortsætter fire uger frem

Det betyder også, at der skal meget mere til, end de få regnbyger der faldt i løbet af uge 29 for at bryde tørken.

Skal man for alvor bryde tørken, skal der på landsplan falde omkring 40 mm nedbør eller 40 liter pr. kvadratmeter.  Det svarer til ca. 60 % af julis normalnedbør, skriver DMI.

Og det er der ikke tegn på vil ske foreløbig.

- Det stabile sommervejr skyldes et højtryksområde, der dækker store dele af Nord- og Vesteuropa og som holder lavtryk og større regnområder på afstand af Danmark. Hvis vi kigger tre til fire uger frem, ser det ikke ud til, at vejrmønstret ændrer sig væsentligt, og de regnhungrende danskere må altså væbne sig med tålmodighed en tid endnu, siger meterolog Henning Gisselø.

Ifølge DMI er det normalt, at tørkeindekset stiger til seks ud af 10 i juli måned. Når jordoverfladen er vådest, - typisk i det tidlige forår - er tørkeindekset på nul.