¨

Halvvejs mod målet: Flere end 1000 førstehjælpere har meldt sig

Der er nu 1.050 personer, som har tilmeldt sig som førstehjælpere her i regionen.

I kampagnen Danmark Redder Liv søger man 2.000 førstehjælpere, som skal redde menneskeliv. Nu har flere end 1.000 tilmeldt sig.

1.050.

Så mange frivillige førstehjælpere er nu tilmeldt. Dermed er målet om 2.000 førstehjælpere i Region Sjælland halvvejs i hus.

Kampagnen Danmark Redder Liv, som er oprettet af Region Sjælland, Dansk Folkehjælp og FirstAed, vil skaffe 2.000 førstehjælpere inden den 28. oktober. Det er i samarbejde med TV ØST og en række andre medier, at førstehjælperne skal findes.

Førstehjælperne skal sikre, at folk, der får hjertestop, får hurtig hjælp. For chancen for overlevelse bliver reduceret med ti procent for hvert minut, der går. Målet er nemlig, at førstehjælperne skal være på hændelsesstedet før ambulancen og derfor være i stand til at give livreddende hjerte-lungeredning hurtigst muligt. 

Tilmeld dig som førstehjælper her.

HVAD SKAL EN FØRSTEHJÆLPER?

Når du melder dig som førstehjælper, får du et førstehjælpskursus.

I det øjeblik, der sker et hjertestop, og der bliver ringet 1-1-2, vil vagtchefen tilkalde de ni første førstehjælpere, som er tættest på hændelsesforløbet. Der bliver herefter udvalgt tre, som vil få tilsendt adressen på hændelsesstedet og rutevejledning.

Førstehjælperne får derefter tildelt nogle roller. Én sendes ud for at yde førstehjælp. En anden sendes ud til den nærmest tilgængelige hjertestarter, og den tredje sendes også ud til hændelsesstedet for at vise vej og hjælpe med førstehjælpen.  

En app guider dig

Men målet er ikke nået. Endnu.

Tilmelder du dig som førstehjælper, skal du indstille en app på din smartphone. Det er ved hjælp af app’en, at du får besked, hvis en person i nærheden har fået hjertestop.

HJERTESTOP I TAL:

Hvert år får 3.500 personer hjertestop uden for sygehuset.

Ambulancen når frem, efter 8,18 minutter i Region Sjælland. For hvert minut, der går, er chancen for overlevelse reduceret med ti procent.

Antallet af overlevende efter at have hjertestop er steget fra knap 150 personer i 2002 til 500 i 2014, og det skyldes blandt andet, at flere får hjerte-lungeredning, før ambulancen ankommer.

I 2002 var det 19 procent, der fik førstehjælp, mens det i 2014 var oppe på 66 procent.
Gives der ikke førstehjælp, når en person får et hjertestop, overlever én ud af 30. Gives der derimod livreddende førstehjælp, overlever én ud af otte.  

72 procent af alle hjertestop sker i eget hjem. Antallet af overlevende for denne målgruppe er kun steget fra tre procent til syv procent over 12 år, hvorimod antallet af overlevende i offentligt rum er steget fra syv procent til 24 procent.

Selvom antallet af offentlige hjertestartere i det offentlige rum er mangedoblet de seneste år, er der kun sket en stigning i antallet af tilfælde, hvor der anvendes hjertestarter før ambulanceankomst fra 1,2 procent i 2002 til 3,6 procent i 2014.

​​​​
Kilde: Dansk Hjertestopregister, redderliv.dk
Se mere

Det er via app’en, at du får besked om, hvilken rolle du har. Om du skal give førstehjælp, hente hjertestarter eller hjælpe til med hjertemassagen på hændelsesstedet.

Udover de 2.000 frivillige ønsker Danmark Redder Liv også at skaffe 150 klynger, som kan være organisationer, lokalsamfund og andre grupper, der kan rykke ud, hvis uheldet er ude.

Tilmeld din klynge her.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App