Pensionskasse tabte 149 mio. på Spar Lolland

Konkursen i Spar Lolland kostede pensionskassen FSP dyrt. Kassen mister 149 millioner kroner som en følge af bankkrakket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

17.000 ansatte i finanssektoren har tabt149 millioner kroner som en følge af krakket i Spar Lolland.

Dermed kommer deres samlede tab på bankkrak op på hele 560 millioner kroner.

Ydede lån med stor risiko

Pensionskassen har ydet ydet risikable lån til en række banker. Og det Indtil videre er fire af bankerne krakket.

Beløbet svarer i gennemsnit til et tab på 33.000 kroner for hver af de bankansatte, der har haft Finanssektorens Pensionskasse (FSP) til at styre opsparingen. Og tabet kan blive endnu større, skriver Børsen.

Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet og FSP, erkender, at det ikke er godt nok. Han betegner investeringen som "træls".

- Der er jo ikke nogen, der synes, at det her er en god udgang på denne her transaktion, som var helt normal at foretage tilbage i 2006. Hvis man kunne have forudset finanskrisen, ville man jo ikke have gjort det, siger han til Børsen.

Ekspert er rystet

En uafhængig investeringsekspert er rystet over omfanget af tabet.

- Det svarer til omkring 2,5 procent af den samlede balance, der er tabt. Det er altså voldsomt, siger Søren Andersen, administrerende direktør i firmaet Invensure, der rådgiver pensionsselskaber omkring investeringer, til Børsen.

Han mener, at FSP har undervurderet risikoen ved investeringen.

En dårlig forretning

FSP er netop blevet fusioneret med AP Pension. Søren Dal Thomsen, administrerende direktør for AP Pension konstaterer, at FSP's udlån til bankerne har været en dårlig investering for de bankansatte.

Fire af de banker, som FSP i 2007 som selvstændig pensionskasse lånte penge ud til, er gået ned:

Fionia Bank, der lånte cirka 75 millioner kroner, Eik Bank (298 millioner kroner), Sparekassen Østjylland (37 millioner kroner) og seneste Spar Lolland, der havde lånt 149 millioner kroner.

/ritzau/