Lærernes sygefravær er i mange kommuner steget

For mange opgaver og for lidt tid til forberedelse er nogle af årsagerne til, at sygefraværet blandt lærere er steget - i mange kommuner med over 20 procent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Langt de fleste kommuner oplever markante stigninger i folkeskolelærernes sygefravær i år sammenlignet med sidste år. Det viser en opgørelse, som Danmarks Lærerforening har lavet med 33 tilfældigt udvalgte kommuner.

Kun én af kommunerne har fået mindre sygefravær. I 23 af kommunerne er det steget med over 20 procent, skriver Politiken tirsdag. Eksempelvis er sygefraværet steget med 48 procent i Guldborgsund Kommune og hele 74 procent i Slagelse Kommune, som har den største af de målte stigninger.

De nye arbejdstidsregler er årsagen

Forklaringen skal findes i lærernes nye arbejdstidsregler, mener Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

- Lærerne oplever, at der er for mange opgaver, i forhold til den tid der er til rådighed. Folk går uforberedte ind til undervisningen. De føler ikke, at de får lavet deres opgaver godt nok, og det presser simpelthen lærerne, siger lærerformanden til Politiken tirsdag.

Mere tid til undervisning - mindre til forberedelse

De nye arbejdstidsregler, der trådte i kraft i sommer efter lockout af lærerne og indgriben fra regeringen i 2013, betyder blandt andet, at lærerne har fået mere tid, hvor de skal undervise børnene, og mindre tid, hvor de kan forberede sig.

Også Andreas Rasch-Christensen, der er folkeskoleforsker og forskningschef på VIA University College, finder det »foruroligende«.

- Når det er steget så generelt, er det problematisk på alle leder og kanter. Lærerne er fuldstændig afgørende for, hvorvidt eleverne lærer noget. Når du har et højt sygefravær, går det ud over eleverne, fordi der i stedet kommer en vikar, der i bedste fald er læreruddannet, men ikke nødvendigvis i det pågældende fag, siger forskeren til Politiken tirsdag.

Tager det alvorligt

Michael Ziegler (K), der var chefforhandler under overenskomsterne med lærerne, erkender det højere sygefravær.

- Der er ingen tvivl om, at det er tendensen. Vi tager det alvorligt, og vi følger det meget tæt. Men det er nok ikke unaturligt, at man oplever et højere sygefravær med så stor en omstilling, som vi har med folkeskolereformen, siger han til Politiken tirsdag.


Nyhedsoverblik