Region Sjælland i opråb til borgerne: Lad vær med at ringe 112 med spørgsmål om corona

Ring ikke 112 eller til vagtlægen med spørgsmål om coronavirus, brug i stedet myndighedernes hjemmeside. Sådan lyder opfordringen fra Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland har fredag sendt flere end 300 medarbejdere hjem.

På et pressemøde torsdag eftermiddag meddelte Region Sjælland, at 314 ansatte sendes hjem og skal arbejde hjemmefra, og at der kan komme situationer, hvor medarbejdernes ferie blandt andet bliver inddraget.

quote I forhold til at ringe 112 har vi de seneste dage oplevet, at folk har misforstået 112

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

På pressemødet lød der desuden et klart opråb til borgerne: Hvis man har spørgsmål omkring coronavirus, så skal man ikke ringe hverken 112 eller ringe til lægevagten.

Folk har ringet 112 med spørgsmål

Flere og flere borgere har haft spørgsmål i forbindelse med coronavirus, efter statsminister Mette Frederiksen (S) gav den skæbnesvangre besked om, at Danmark lukker ned. Her blev der erklæret, at elever og studerende skulle sendes hjem i to uger, skoler og dagtilbud lukkes, offentlige ansatte, der ikke har kritiske funktioner skulle hjemsendes og biblioteker og fritidstilbud lukkes.

I takt hermed steg danskernes bekymring og spørgsmål - og det har de kunne mærke hos alarmcentralen.

- I forhold til at ringe 112 har vi de seneste dage oplevet, at folk har misforstået 112. Det er til akut og alvorlig sygdom og tilskadekomst, men der kan man åbenbart også finde på at ringe for at få svar på helt almindelige spørgsmål, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

- Der vil vi henvise til, at man søger information på de centrale myndigheders hjemmesider og bruger 112-nummeret til det, som det er skabt til, nemlig akut sygdom og tilskadekomst. Og der vil vi fortsætte med at sige det, vi altid har sagt: Hellere ringe 112 en gang for meget, end én gang for lidt, men kun når det handler om alvorlig sygdom og tilskadekomst.

Opfordring: Brug afværge-telefonnumeret

Det er ikke kun 112, som folk ringer til med spørgsmål omkring coronavirus. Også vagtlægen får et stigende antal opringninger, når spørgsmålene i disse dage presser på.

- Jeg har en bøn til befolkningen i Region Sjælland: Hvis man har spørgsmål omkring coronavirus, vil vi gerne anbefale, at man benytter afværge-telefonnumeret, så lægevagten kan prioritere og sikre, at de borgere, der har brug for lægehjælp og konsultation, kommer til at tale med lægevagten, siger præhospital direktør Benny Jørgensen.

Kontakt hotlinen på 70 20 02 33, hvis du har spørgsmål om coronavirus.

Han fortæller i øvrigt, at det udkørende beredskab er stærkt, og allerede står klar.

- I forhold til det kørende beredskab, har vi grundlæggende et robust beredskab i Region Sjælland. Inden for en tidshorisont på 4-6 timer kan vi eskalere med 30 procent. Det er altså en flåde af ambulancer, som Region Sjælland på relativ kort tid er i stand til at aktivere.