Beredskabsstyrelsen lukker portene - værnepligtige må ikke gå ud i byen eller tage hjem

Værnepligtige i hele landet hos Beredskabsstyrelsen har fået besked på at blive på kasernerne. Det sker for at undgå corona-smittespredning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

79 værnepligtige på beredskabsstyrelsens kaserne i Næstved fik i går besked om, at de frem til og med søndag ikke må gå ud i byen eller tage hjem.

quote De var selvfølgelig ikke nødvendigvis lykkelige, men efter statsministerens pressemøde i går aftes, har der været forståelse

Niels Jørgen Mikkelsen, første vagthavende, Beredskabsstyrelsen Næstved

Samme besked er givet til deres omkring 325 kolleger i resten af landet. På beredskabs-lingo har man besluttet at gør det, som hedder at lukke portene.

Portene lukkes dog ikke i fysisk forstand, men de menige skal blive på kasernen. Tiltaget handler om at forebygge imod smitte af corona, fortæller Lars Høg Schou, operativ chef i Beredskabsstyrelsen.

- Ligesom når der er storm, så gør vi det, der med et populært udtryk hedder at lukke portene for at opretholde beredskabet, så vi kan rykke ud med fuld styrke. I dette her tilfælde handler det om at forebygge, at vi ikke bliver smittede ved at gå ud i byen eller forsamlinger og derved risikerer at store dele af personalet skal sendes i karantæne, forklarer han.

Skal være beredte

Tiltaget har således ikke direkte noget at gøre med den verserende storm over landet. Men det er netop den slags situationer, som Beredskabsstyrelsen skal være i stand til at håndtere, selvom resten af landet er lukket delvist ned.

- Beredskabsstyrelsen i Næstved var senest i går med ude at assistere ved en stor brand nær Præstø. Alle de opgaver er der stadig, og skal løftes. Dertil kan der komme ting i forbindelse med covid-19, påpeger Lars Høg Schou.

På nuværende tidspunkt har Beredskabsstyrelsen ikke opgaver, der har direkte noget at gøre med myndighedernes tiltag for forebyggelse mod corona-smitte.

- Vores opgave kan blive, hvis andre dele af beredskabet bliver udtyndet, syge eller sendt i karantæne. Så kan vi forskyde enheder rundt i landet eller hjælpe med opsætning af karantænefaciliteter eller distribuere ting i sundhedssektoren, siger Lars Høg Schou.

Han understreger, at der på nuværende tidspunkt alene er tale om eksempler på opgaver, som Beredskabsstyrelsen vil kunne løfte.

Handler om at være robuste

På kasernen i Næstved blev onsdagens nyhed i første omgang modtaget med skepsis blandt de værnepligtige, fortæller første vagthavende Niels Jørgen Mikkelsen til TV2 ØST:

- De var selvfølgelig ikke nødvendigvis lykkelige, men efter statsministerens pressemøde i går aftes har der været forståelse for, der ikke var noget galt i at lukke portene.

Han erindrer ikke, at der nogensinde skulle være værnepligtige, som trods protester, har valgt at forbryde sig imod ledelsens ordrer om at blive indenfor portene. En gerning som i yderste konsekvens vil kunne koste en politianmeldelse.

Ifølge den vagthavende varetager Beredskabsstyrelsen mange opgaver, de ikke kender på forhånd – herunder også aftaler med Sundhedsstyrelsen. Derfor må alle forholdsregler nødvendigvis tages for at opretholde styrken:

- Nu kommer der også lidt blæsevejr ind over landet, så det gælder om vi er så robuste som muligt, siger Niels Jørgen Mikkelsen.

I første omgang er portene lukket frem til og med søndag.