Alle elever og mange offentligt ansatte sendes hjem

514 danskere er nu smittet med coronavirus. Situationen er nu så kritisk, at regeringen kommer en række dramatiske indgreb, der skal dæmme op for yderligere smittespredning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle skoler og institutioner lukker fra på mandag. Og alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem foreløbigt to uger frem - også fra på mandag.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.  

quote Vi skal hellere handle i dag end i morgen

Mette Frederiksen (S), statsminister

Alle private arbejdsgivere opfordres også til at overveje, hvor mange af deres ansatte, der kan arbejde hjemmefra, siger statsministeren.

- Vi er nu nået til næste stadie. Og det betyder, at vi skal tage stærkere midler i brug for at undgå smitte. Og derfor betyder det, at alles adfærd kommer til at få betydning.

- Vi skal minimere aktiviteten i samfundet mest muligt. Men uden at sætte Danmark i stå, siger Mette Frederiksen.

- Det får kæmpestore konsekvenser

- Alt det her tilsammen kommer til at få kæmpestore konsekvenser. Men alternativet vil være langt, langt  værre. Og det håber jeg, at der er stor forståelse for.

- Normalt vil en regering ikke fremlægge disse ting uden at der er løsninger på det. Men vi står i en ekstraordinær situation, siger Mette Frederiksen. 

Her er de nye tiltag

Alles adfærd bliver helt afgørende for, at spredningen ikke bliver værre, siger statsministeren.

- Vi skal hellere handle i dag end i morgen, siger hun.

Sygehuse og plejehjem opfordres desuden til at begrænse besøg med øjeblikkelig virkning

Forsamlinger med mere end 100 personer forbydes

Regeringen forbyder forsamlinger på mere end 100 personer fra mandag, siger statsministeren.

I fredags blev der sat en grænse på maksimalt 1000 personer. Og det var alene en opfordring fra regeringen, at sådanne store arrangementer blev udskudt eller helt aflyst. En lov bliver efter planen hastet igennem i denne uge.

- Vi har ikke hjemmel til at forbyde det ved lovgivning i dag, men vi kommer til at bede Folketinget håndtere hastelovgivning i morgen, siger Mette Frederiksen.

Det ventes indført fra mandag.

- Opfordringen lyder nu, at man ikke samler mere end 100 mennesker indendørs. Og alle natklubber og diskoteker opfordres til at holde lukket i en periode, siger statsministeren. 

Statsministeren: Folk vil miste deres job

Mette Frederiksen opfordrer til, at man hjælper sine bekendte og familie. Danskerne skal udvise et stort samfundssind, lyder det ved pressemødet.

- Vi kommer ikke igennem det her som land, uden at vi har omkostninger. Virksomheder vil lide tab og folk vil miste deres job. Regeringen vil gøre, hvad de kan for at hjælpe. Og vi er i tæt kontakt med arbejdsmarkedets parter for at gøre dette bedst, siger Mette Frederiksen. 

- Alle, der er raske, og ikke føler sig udsatte, vi har et kæmpe ansvar overfor de udsatte. 

Første dødsfald i Skandinavien

Coronavirussen breder sig i Danmark, og 514 danskere er på nuværende tidspunkt smittet. Virusset har endnu ikke kostet nogen danskere livet.

En ældre patient i Sverige er dog død som følge af smitte, oplyser Region Stockholm. Det er første dødsfald i Skandinavien.

Regeringen fremlægger torsdag en hastelov for Folketinget. Den skal gøre det muligt at forbyde større forsamlinger på grund af frygten for spredning af coronavirus. Når en hastelov er på plads - hvilket kan ske på få dage - vil det så være op til regeringen, om loven skal benyttes.