Nye restriktioner om mundbind skræmmer stamgæster væk

Hårdt ramt værtshus og restaurant følger troligt de nye restriktioner, men udtrykker samtidig kritik og fortvivlelse over reglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På værthuset Bytrommen i Nykøbing Sjælland er der mandag åbent helt som sædvanligt, men de seneste par dage er der alligevel sket noget, der fraviger fra det normale billede.

Flere af stamgæsterne er nemlig væk. I lørdags kom der eksempelvis kun fire gæster i tidsrummet 17-22.

- Der plejer normalt at være fuldt hus, siger Jimmi Stegmann.

Han står bag bardisken med brillerne i panden og mundbindet forsvarligt rundt om mund og næse. Gæsteflugten skyldes ifølge ham regeringens nye retningslinjer, der siger, at gæster skal bære mundbind på restauranter og beværtninger, medmindre hvis de sidder ved et bord, og at festen skal slutte senest klokken 22. 

Faldet i antallet af gæster har med det samme fået omfattende, dybe konsekvenser for Jimmi Stegmann.

- 80 procent af omsætningen er væk - i hvert fald.

Blandt Bytrommens tilbageværende stamgæster er der også utilfredshed at spore. Ved et bord sidder Ole Wilken, og han er især ikke glad for mundbindet.

- Fordi du rejser dig og går op til baren, så skal du pludselig have mundbind på. Det er fis i en hornlygte, siger han.  

Politiet: Brug mundbind ved enhver tvivl

Konsekvenser af retningslinjerne mærker de også hos restauranten Su-Ri i Holbæk. 

- I weekenden har vi fået over 20 mails med aflysninger. Også aflysninger, der ligger langt ude i tiden, siger indehaver Henrik Nielsen. 

Næstved Storcenter genåbning 4
Læs også
Nu gælder nye corona-restriktioner - se oversigten her
Næstved Storcenter genåbning 4
Læs også
Nu gælder nye corona-restriktioner - se oversigten her

Han forventer, at de nye retningslinjer vil give et tab i omsætningen på mellem 20 og 30 procent og håber, at de nuværende retningslinjer vil blive justeret.

- Vi har fået udstukket nogle retningslinjer, som vi skal følge, og det vil vi helt klart også gøre. Men det kan vi også godt styre, selvom klokken skulle blive 23.

Artiklen fortsætter under billedet.

​- I weekenden har vi fået over 20 mails med aflysninger. Også aflysninger, der ligger langt ude i tiden, siger indehaver af restaurant Su-Ri i Holbæk Henrik Nielsen.
​- I weekenden har vi fået over 20 mails med aflysninger. Også aflysninger, der ligger langt ude i tiden, siger indehaver af restaurant Su-Ri i Holbæk Henrik Nielsen. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Sydsjælland og Lollands-Politi og Midt- og Vesjællands Politi rykkede lørdag aften talstærkt ud for at kontrollere, at alle retningslinjer blev overholdt. Begge kredse har ikke oplevet lovovertrædelser, men har fået henvendelser fra borgere, der har været i tvivl om, hvornår man skal bruge mundbind, og hvornår man kan lade være. 

- Hvis der er tvivl, kan jeg sige, at hellere tage mundbind på en gang for meget end en gang for lidt, siger fungerende politiinspektør Thomas Kousgaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Hjælpepakke skaber frustration

Søndag blev regeringens nye hjælpepakke vedtaget. Den giver kompensation for faste omkostninger til barer og restauranter,  der oplever en omsætningsnedgang på mindst 35 procent. 

 HER KAN DU FÅ ET OVERBLIK OVER HJÆLPEN

  • Barer og restauranter, der har fået indskrænket deres åbningstid, kan blive kompenseret for deres faste omkostninger.
  • Er mindst 35 procent af omsætningen forsvundet, kan der hentes kompensation for 25 procent af de faste omkostninger.
  • Det stiger gradvist. Er nedgangen på 90 procent, kan virksomhederne få 80 procent kompenseret.
  • Helt små virksomheder, der vælger at holde lukket i en kortere periode, kan få 90 procent af deres faste omkostninger betalt.
  • For selvstændige ejere af barer og restauranter skal mindst 30 procent af omsætningen være forsvundet i mindst 14 dage, før der kan hentes kompensation.
  • Også underleverandører, der primært leverer til barer og restauranter, er berettiget til kompensation.
  • Kompensationen gælder til 31. oktober. Den kan dog blive forlænget året ud - og udvidet til andre brancher, hvis de rammes af lignende restriktioner.
  • Aftalen gælder med tilbagevirkende kraft fra 19. august.
  • Der afsættes 100 millioner kroner til yderligere hjælp til branchen. I de kommende dage forhandles der om, hvordan de skal fordeles.

Kilde: Erhvervsministeriet.

Men på Bytrommen er Jimmi Stegmann i tvivl om, hvordan pakken skal tolkes, og den har efterladt ham med flere spørgsmål end svar.

- Det er fuldstændig frustrerende, og vi aner ikke, hvad vi skal gør. Jeg har ringet til både min revisor og bogholder, som også siger, at de ikke ved, hvad der er op og ned. 

Men det skal der snart komme styr på, for lige om lidt er det den 1. oktober, hvor regningerne skal betales. Og Jimmi Stegmann frygter for fremtiden. 

- Hvis det forsætter, så skal vi fyre personale. Og så er spørgsmålet, om det overhovedet kan betale sig at holde åbent, siger han.


Nyhedsoverblik