Væresteder mangler hænder - frivillige bliver væk på grund af corona

Væresteder for socialt udsatte må gerne holde åbent. Men mange af de frivillige kommer ikke, fordi de selv er i risikogruppen.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom langt det meste er lukket ned, må værestederne for socialt udsatte godt holde åbent.

Alligevel er det en udfordring at drive de vigtige samlingssteder, for mange af de frivillige har ikke lyst til at komme på grund af smitterisikoen.

Det mærker de hos Kirkens Korshærs varmestue i Ringsted. Her er de få frivillige og de to ansatte, der møder op, nødt til at arbejde endnu mere, end de plejer.

- Vi trækker kæmpe laster på det, vi har tilbage, og det ved vi også godt kan blive sårbart i sidste ende, siger leder Mikkel Benzer.

Lykke Breum arbejder normalt hver anden dag i Café Dagmar, men fordi der mangler frivillige, arbejder hun nu alle ugens fem hverdage.
Lykke Breum arbejder normalt hver anden dag i Café Dagmar, men fordi der mangler frivillige, arbejder hun nu alle ugens fem hverdage.

En af de frivillige er Lykke Breum. Hun er der normalt kun hver anden dag, men på grund af risikoen for coronasmitte har de fleste af de øvrige frivillige i denne tid valgt at blive hjemme. Derfor må Lykke Breum nu troppe op alle ugens fem hverdage.

- Det er lidt hårdt. Jeg har selv et barn på 11 år, så når jeg kommer hjem, skal jeg lige have en lille morfar. Så det er hårdt, siger hun til TV2 ØST.

Heldigvis er det et stærkt hold, der står klar til at hjælpe hende på værestedet.

- Vi er som en lille familie, og vi har et rigtig godt sammenhold, siger Lykke Breum, frivillig på Café Dagmar.

Ledelse håber på flere melder sig som frivillige

Café Dagmars leder har stor forståelse for, at mange frivillige ikke har lyst til at komme under coronapandemien. Mange af dem er oppe i årene og kan selv være i risikogruppen. Men det skaber udfordringer i varmestuen.

quote Alle er velkommen - om det er en time eller to bare en gang imellem, det ville være en stor hjælp

Mikkel Benzer, leder Café Dagmar i Ringsted

Lederen håber derfor at flere vil melde sig som frivillig.

- Det ville være dejligt. Alle er velkommen - om det er en time eller to bare en gang imellem, det ville være en stor hjælp. Der er mange opgaver, alt fra at lave mad, hente varer og snakke med brugere. Der er mange opgaver, der kan gøres, siger Mikkel Benzer.

Mikkel Benzer, leder af Café Dagmar i Ringsted, håber flere vil melde sig som frivillige - bare et par timer om ugen.
Mikkel Benzer, leder af Café Dagmar i Ringsted, håber flere vil melde sig som frivillige - bare et par timer om ugen.

Bruger: - Det ville være svært, hvis det skulle lukke

Af hensyn til brugerne viser TV2 ØST ikke deres ansigter.

Men en af brugerne, Gert, fortæller til TV2 ØST, at caféen er et vigtigt holdepunkt i hans tilværelse.

Hvis det her værested skulle lukke en periode, hvordan ville du så have det med det?

- Det ville være svært. Det er heldigt, at det ikke er lukket her indtil videre. Det ville jeg virkelig kunne mærke. Jeg har ikke så meget kontakt til naboer eller andre. Det er noget med det sociale, siger Gert.

10 procent af landets væresteder har måtte lukke

Ifølge Landsforeningen af væresteder har omkring 10 procent af landets væresteder været nødt til at lukke helt eller delvis på grund af coronasituationen.

Det er et stort problem, mener man hos Rådet for Socialt Udsatte.

quote Det kan være det eneste sted de her mennesker har at tage hen

Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte

- Det er enormt vigtigt, at de her væresteder for socialt udsatte holder åbent, for det kan være det eneste sted de her mennesker har at tage hen i løbet af en dag. Det er et sted i ly for kulde, det er et sted for mad, og det er et sted at møde andre mennesker. Mange af de her udsatte mennesker er virkelig isoleret, siger Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte.


Ifølge formanden for Rådet for Socialt Udsatte, er det vigtigt, at værestederne forbliver åbent, så de socialt udsatte har et sted at gå hen.
Ifølge formanden for Rådet for Socialt Udsatte, er det vigtigt, at værestederne forbliver åbent, så de socialt udsatte har et sted at gå hen.

Kan blive tvangslukket

I Ringsted glæder de sig over, at Café Dagmar fortsat kan byde brugerne indenfor. Men det er ikke uden en vis frygt for, at de kan blive tvunget til at lukke.

- Det ville jo være enormt trist – også for os som personale, som lægger vores hjerte i det. Men vi ved også, at betingelsen er at hvis én af vores brugere får konstateret coronavirus, så lukker vi, siger Lykke Breum.