Vaccineplanen rykker – nu ringer kommuner til ældre hjemmeboende borgere

Kommunerne i fuld gang med at ringe rundt til de borgere, der skal have vaccinationsstikket som de næste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hej Jørgen. Er du interesseret i at modtage en vaccine mod coronavirus?

Sådan lyder det i disse dage, hvor kommunerne er begyndt at ringe til borgere i eget hjem, som får hjælp fra hjemmepleje.

Et sådant opkald har 79-årige Jørgen Palmkvist fra Haslev modtaget.

- Det sagde jeg da selvfølgelig ja til – og jo før, jo bedre. For jeg hører jo til risikogruppen, siger han til TV2 ØST.

- Jeg glæder mig, det må jeg sige. Jeg har så meget vrøvl med mit helbred, så det bliver rart, jeg ikke skal tænke på det. Det vil da lette én at blive immun.

vaccine-raekkefoelge

79-årige Jørgen: - Vaccinen betyder, at jeg komme mere ud

Jørgen Palmkvist bor i sin egen bolig, men han tilhører risikogruppen qua sin alder og sit helbred, og han har fulgt myndighedernes anbefalinger om afstand og begrænset social samvær siden foråret.

- Både til jul og nytår har vi kun været to. Så jeg har holdt mig til, hvad statsministeren siger, vi skal, siger han.

- Men vaccinen vil jo betyde, at man kan komme lidt mere ud. Jeg må jo indrømme, at jeg er bange for at komme for meget ud. Jeg skal have lidt mad, men ellers klarer jeg mig jo, siger han.

Læs også
Fire vaccinationscentre oprettes i vores region - sådan skal de første vacciner foregå
Læs også
Fire vaccinationscentre oprettes i vores region - sådan skal de første vacciner foregå

Coronavirus har for ham, ligesom for mange andre, fyldt en del i hverdagen.

- Man åbner fjernsynet, og så er det der med det samme.

Derfor sagde han også ja tak med det samme, da kommunen ringede og spurgte ham, om han ville vaccineres.

- Jeg går ud fra, at når man får den, så kan man begå sig lidt bedre. Så skal man ikke gå og være nervøs for, om man bliver smittet.

350 borgere i Faxe Kommune bliver ringet op

I Faxe Kommune sidder der i disse dage fem medarbejdere og ringer ud til borgerne for at tilbyde dem en vaccine.

- Først og fremmest er det så vigtigt for de borgere, vi har med at gøre. Vi har med sårbare og ældre borgere at gøre, og det er supervigtigt, at de bliver vaccineret. Det gør forhåbentligt, at vi kan trække vejret lidt lettere, siger centerchef Morten Just.

Ifølge Morten Just, centerchef Sundhed og Pleje i Faxe Kommune, er det en glæde nu, at kunne ringe borgerne op og tilbyde dem en vaccine.
Ifølge Morten Just, centerchef Sundhed og Pleje i Faxe Kommune, er det en glæde nu, at kunne ringe borgerne op og tilbyde dem en vaccine.

I alt er der cirka 350 hjemmeboende borgere, som skal ringes op, så hver medarbejder sidder med en liste på 70 personer, der skal ringe op.

- Vi sidder og ringer rundt til en masse borgere, dem der modtager både personlig og praktisk hjælp fra hjemmeplejen i Faxe Kommune. Det indledende spørgsmål er, om de overhovedet er interesseret i vaccinen eller ej, fortæller Heidi Broge, der er visitator i Faxe Kommune.

- Borgerne er grundlæggende glade for at blive ringet til, og det er jo en fantastisk opgave at gå i gang med. Det er en af de opgaver, hvor man tænker, at det skal vi bare bakke op om bedst muligt, siger centerchef Morten Just.

Ikke alle ældre borgere takker ja til vaccine

Ifølge Heidi Broge, der ringer borgerne op, er det dog ikke dem alle, der takker ja lige med det samme.

- Det er ret blandet. Jeg er egentlig overrasket over, at der er flere der siger, at det har de slet ikke spekuleret på. Det tænkte jeg at alle havde, men der har alle faktisk ikke. Men rigtig mange har, siger hun. 

quote Jeg har også haft nogen i røret, som siger, at de er så gamle nu, som om de dør af corona eller noget andet, det synes de er lige meget

Heidi Broge, visitator i Faxe Kommune

- Der er klart en overvægt af folk, der gerne vil vaccineres. Jeg har også haft nogen i røret, som siger, at de er så gamle nu, som om de dør af corona eller noget andet, det synes de er lige meget. Så det gider de ikke.

Ikke alle de ældre borgere, som Heidi Broge, har i røret, har overvejet, om de overhovedet skal vaccineres. Nogle synes, de er for gamle og ligeså godt kan dø af corona som af alt muligt andet.
Ikke alle de ældre borgere, som Heidi Broge, har i røret, har overvejet, om de overhovedet skal vaccineres. Nogle synes, de er for gamle og ligeså godt kan dø af corona som af alt muligt andet.

Stor koordineringsopgave

Det kan lyde som noget af en opgave, når det skal koordineres, hvordan borgerne skal transporteres de forskellige centre.

Men ifølge centerchefen i Faxe Kommune, er det ikke en uoverkommelig opgave.

- I det store billede er det jo ikke nogen stor opgave i forhold til arbejdet på hospitaler, regioner og andre steder. Det er kun lige nu, det er intensivt i forhold til at få fat i de her borgere, siger Morten Just, centerchef for Sundhed og Pleje.

Det er dog en proces, som er gået meget stærkt, fortæller han.

- Det går lynende stærkt i øjeblikket, og der kommer hele tiden nye meldinger om, hvordan det har skal foregå. Det er klart, at sådan må det være i sådan en situation, hvor man skal rulle det her ud så hurtigt.

Region Sjælland opretter fem regionale vaccinationscentre i alt, hvoraf fire er i vores sendeområde. Det bliver i henholdsvis Holbæk, Slagelse, Nykøbing Falster og Næstved.

- Konkret er vi i dialog med de borgere, som vi ringer op, for at høre om de kan transportere sig selv, og hvis ikke de kan det, bliver de hentet i eget hjem og transporteres til det sted, de skal vaccineres, siger centerchef Morten Just.

Præcist, hvor de forskellige borgere skal vaccineres, ved kommunen dog ikke endnu.


Nyhedsoverblik