Så kompliceret er vaccinens vej til dig

Det er et kompliceret system, der er bygget op omkring vaccinerne i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er et lille stik på kun lidt mere end en milliliter - men bag det lille prik ligger en kompliceret logistisk operation, der skal sikre, at vaccinen rent faktisk også virker, når den sprøjtes ind i din krop.

- Det er en lidt skrøbelig vaccine, så det er en kompliceret proces.

Sådan siger Bettina Tomczyk, der står bag den logistiske operation, som det er at håndtere og levere vaccinerne i Region Sjælland.

quote Det er en lidt skrøbelig vaccine, så det er en kompliceret proces

Bettina Tomczyk, Region Sjælland.

Bettina Tomczyk har planlagt logistikken bag coronavaccinationerne i Region Sjælland.
Bettina Tomczyk har planlagt logistikken bag coronavaccinationerne i Region Sjælland. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Skal bruges hurtigt

Corona-vaccinerne er produceret af amerikanske Pfizer og tyske BioNTech på deres fabrik i Belgien, og den ankom tidligt lørdag morgen i en helt speciel kølevogn. Speciel fordi vaccinen skal nemlig opbevares ved hele 80 minusgrader - og har selv da en meget begrænset holdbarhed.

- Vaccinen skal bruges indenfor fem dage fra modtagelsen, og når vi modtager den, så skal den faktisk bruges inden for seks timer, fortæller Bettina Tomczyk.

På Statens Serum Institut opbevares vaccinerne i særlige fryser, der holder dem ekstremt kolde.
På Statens Serum Institut opbevares vaccinerne i særlige fryser, der holder dem ekstremt kolde. Foto: Anders Svendsen/Statens Serum Institut

Den ultrakolde vaccine kræver helt særlige fryseenheder. Efter modtagelsen i Danmark fordeles vaccinerne i mindre kasser, og køres derefter ud til de enkelte sygehus-apoteker. I vores område er det apotekerne på Roskilde og Nykøbing Falster Sygehuse, der modtager vaccinerne.

- Sygehusapotekerne håndterer vaccinerne, og håndterer også den nøje kontrollerede optøning af væsken. Når vi så overtager vaccinerne, så er de i flydende form – men så skal de også bruges indenfor de seks timer, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vaccinen leveres i ambulancer som disse med et særligt kølesystem indbygget.
Vaccinen leveres i ambulancer som disse med et særligt kølesystem indbygget. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Blandes med saltvand umiddelbart før vaccination

Når patienterne får vaccinen under huden er den altså langt fra iskold mere. Og få minutter før den bliver givet, så skal den faktisk igennem endnu en klargøringsproces.

- Vi tilsætter saltvand til vaccineglassene umiddelbart før brug. Så kan vaccinerne i et hætteglas gives til fem borgere, siger Bettina Tomczyk.

Mellem sygehusapotekerne og ankomsten til vaccinestedet er dog gået en transport, hvor en lang række detaljer skal være på plads for at sikre både den rette temperatur og hastighed i transporterne.

- Vi har bygget et særligt kølesystem ind i vores ambulancer – og disse kølekasser er udstyret med et følsomt termometer, der registrerer temperaturen på vaccinerne hele tiden. På den måde kan vi sikre, at kølekæden ikke brydes, siger Bettina Tomczyk.

quote Vi tilsætter saltvand til vaccineglassene umiddelbart før brug

Bettina Tomczyk, Region Sjælland.

2.000 doser vaccine 

Vaccinationsprogrammet i Region Sjælland blev søndag skudt i gang. Her startede arbejdet med at vaccinere 1.000 ældre på 14 plejehjem i regionens kommuner – ligesom vaccinationerne af yderligere 1.000 ansatte på coronaafsnit og akutmodtagelser blev indledt.

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech er den eneste godkendte vaccine i EU på nuværende tidspunkt.

For at virke optimalt skal vaccinen gives i form af to stik med tre ugers mellemrum.

En konkurrerende vaccine fra Moderna ventes godkendt i starten af det nye år. Her ventes logistikken dog at være mere afslappet, da denne virus kun skal opbevares ved almindelig dybfrost.