Trods færre biler på vejene kører folk alt for hurtigt

Hver tredje bil er forsvundet fra de danske veje på blot én uge. Men der bliver stadig kørt alt for hurtigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er blevet langt færre bilister på vejene, mens store dele af befolkningen arbejder hjemme for at undgå spredningen af coronavirussen.

Men det betyder ikke, at antallet af fartbilister falder.

quote Hvis man kommer på den forkerte side af det rækværk, så er der cirka 70 meter ned

Erik Mather, vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Der tegner sig efterhånden et mere tydligt billede af, at der er væsentligt færre bilister på vejene. Desværre ser vi ikke en nedgang i antallet af fartbilister eller andre former for færdselsovertrædelser, siger Erik Mather, vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det kunne man blandt andet se, da politiet mandag den 16. marts målte hastigheden på bilisterne, som kørte over Storebæltsbroen i retning mod Fyn.

I vejkanten på Sprogø kontrollede politiet 6.772 bilister. Her kørte 276 over det tilladte på 110 kilometer i timen, mens den højeste fart blev målt til 183 kilometer i timen.

- Jeg har kun hovedrysten tilovers for sådan en handling, fordi det er forbundet med ekstrem høj fare. Når man kører så stærkt på en bro, skal der ikke ret meget fantasi til at forestille sig, hvis bilen begynder at slå koldbøtter, så er der kun et rækværk på cirka en meter, siger Erik Mather.

- Hvis man kommer på den forkerte side af det rækværk, så er der cirka 70 meter ned. Der er virkelig stor fare forbundet med at køre sådan på en bro og alle andre steder, tilføjer han og kalder det høje antal af fartbilister for alarmerende.

Bilisten, som blev målt til 183 kilometer i timen, kan nu se frem til en betinget frakendelse af sit kørekort samt et klip i kørekortet. 12 andre fartbilister fik også et klip i kørekortet ved mandagens hastighedsmåling.

30 procent færre biler på motorvejen

Vejdirektoratet oplyser, at mellem 30 og 40 procent af bilerne på de store sjællandske motorveje er forsvundet sammenlignet med uge 10, som var den sidste hele uge, inden regeringen satte tiltag ind mod coronavirussen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Tirsdag den 17. marts var der mellem 30 og 40 procent færre biler på de store sjællandske motorveje  sammenlignet med for to uger siden, viser en opgørelse, som Vejdirektoratet har lavet for TV2 ØST. Grafik: Nick Abildgaard

- Den ekstra plads på vejene betyder desværre, at nogle fristes til at køre lidt over evne og køre for stærkt. Men lad mig lige indskærpe at bedre plads ikke betyder, at grænserne er givet fri. Tværtimod. Det er fortsat politiets arbejde i disse coronatider at opretholde ro og orden – den orden skal vi selvfølgelig stadig opretholde i trafikken, siger Erik Mather.

Politiet ser dog ikke flere fartbilister, når man sammenligner med antallet af det samlet antal bilister på vejene.

- Det er simpelthen for tidligt at sige noget om på nuværende tidspunkt, siger Erik Mather.

Derfor fortsætter politiet med at fange fartbilister med deres fotovogne, som blitzer, når fartgrænserne på de pågældende strækninger bliver overtrådt.