Sygehuse og læger oplever stort fald i antallet af henvendelser fra borgere

Budskabet er klart: Fejler man andet end coronavirus, skal man ikke tøve med at kontakte sin læge eller sygehuset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse tider med coronavirus oplever praktiserende læger og sygehusene i Region Sjælland et markant fald i antallet af henvendelser fra borgere og indlagte patienter.

Faldet i antallet af patienter ses på sygehusene i Nykøbing Falster, Holbæk, Næstved, Slagelse og Ringsted.

Normalt er mellem 85 og 100 procent af sengene optaget på sygehusene. De tal er nu faldet til henholdsvis 79 i Nykøbing, 74 i Holbæk og 60 på sygehusene i Næstved, Slagelse og Ringsted.

Det mærkbare fald kan ikke direkte kædes sammen med coronavirussen. Alligevel er det den, der bliver brugt til at forklare de meget lave tal. Faldet får sygehuse og læger til at komme med det samme budskab til borgere, der oplever sygdomssymptomer, men holder igen med at kontakte egen læge eller sygehuset: Tøv ikke med at kontakte os. 

- Folk skal komme på sygehuset, hvis de har det skidt. Vi er her for patienterne og er fuldstændig ligeså klar, som vi plejer at være. Og folk skal fortsat behandles for akutte ting, selvom der er corona.

- Man kan have en nervøsitet for, om der er nogen, der holder igen derude. Om folk har det skidt, men ikke lige siger til, siger Thomas Houe, lægefaglig vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

Verden drejer sig ikke kun om corona

De praktiserende lægers organisation (PLO) er glad for, at befolkningen overholder retningslinjerne, men understreger, at det ikke skal afholde folk fra at ringe til lægen.

- Det er vigtigt at huske, at verden ikke kun drejer sig om corona, så hvis man er utryg og bekymret for nogle symptomer, man har, så skal man ringe til sin læge.

- Når man ringer til lægen, vurderer vi, om henvendelsen kan klares over telefonen, via video eller at vi skal tilbyde enten et besøg eller at komme i konsultation. Alle de muligheder kan man være helt trygge ved som patient, siger Camilla Høegh-Guldberg, læge og formand for PLO Sjælland.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) garanterer, at regionens sygehuse er klar til at behandle andre sygdomme, som opstår.

- Vi har et rigtig godt beredskab, og det betyder også, at vi har taget alle de forberedelsesinitiativer, vi kan, også frem mod de næste uger, hvor vi forventer, at coronaen vil sætte ekstra hårdt ind på sygehusene. Vi er også klar til at behandle andre sygdomme, som opstår, for vi ved godt, at man kan komme til at fejle andet end corona i de her tider, siger han.