Svindlere forsøger at stjæle dine helbredsoplysninger under coronakrisen

Politiet advarer imod at downloade coronarelaterede apps og dele helbredsoplysninger på nettet, hvis ikke sundhedsmyndighederne er officiel afsender.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Pas på coronarelaterede apps, hjemmesider og Facebook-grupper. 

Sådan lyder opfordringen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Facebook.

- Vi fraråder, at du downloader, tilmelder dig private initiativer eller på anden måde deler oplysninger om dit helbred, hvis ikke sundhedsmyndighederne er officiel afsender. 

quote Man skal være meget opmærksom på, hvem man deler sin personoplysninger med på nettet

Christian Wiese Svanberg, chef for databeskyttelsesenheden i Rigspolitiet

Det er oprindeligt Rigspolitiets databeskyttelsesenhed, der står bag advarslen. De har erfaret, at borgere i stigende grad deler deres sundhedsoplysninger med en forhåbning om at være med til at bekæmpe coronavirussen.

- Grundlæggende set er det en understregning af det, vi altid vil sige, at man skal være meget opmærksom på, hvem man deler sin personoplysninger med på nettet - særligt når vi taler om helbredsoplysninger.

- Hvis folk måler deres feber, beskriver deres temperaturer, vil vi lige minde om, at man skal tænke sig godt om, før man deler oplysninger, siger Christian Wiese Svanberg, chef for databeskyttelsesenheden i Rigspolitiet.

- Der er mange scenarier derude lige øjeblikket, tilføjer han.

Bekæmpelsen af COVID-19 er en myndighedsopgave

Politiet understreger, at man som borger udelukkende skal dele sine personlige helbredsoplysninger, hvis sundhedsmyndighederne er officiel afsender:

- Bekæmpelse af covid-19 er grundlæggende en myndighedsopgave. Det er selvfølgelig positivt, at der er mange, der gerne vil sætte private initiativer i gang, men der er et officielt sted at gøre det, som drives af Statens Serum Institut.

- Måden man tjekker det på er ved at se, om det er noget, der bliver beskrevet på en officiel hjemmeside, og kan jeg på den baggrund være tryg ved, at alle krav bliver overholdt i forhold til, om de må have oplysningerne, og om det sker på betrygende vis, siger Christian Wiese Svanberg.

Nogen forsøger at udnytte situationen

Chefen for databeskyttelsesenheden i Rigspolitiet fortæller, at politiet i øjeblikket ser flere eksempler på nogen, der forsøger at udnytte den sårbare situation, samfundet befinder sig i, til egen vinding:

- Vi ser jo, at der er nogen, der forsøger at udnytte situationen til at udgive sig for at være sundhedsmyndigheder med hjemmesider, der ligner officielle hjemmesider, til at begå kriminalitet eller opnå en eller anden vinding. Det er en bred påmindelse om, hvad man altid skal være bevidst om, hvem man deler sine personfølsomme oplysninger med, siger han.

Er der ikke nogen privatpersoner eller virksomheder, der har udviklet apps med vidensdeling, som kan være brugbare både for sundhedsmyndigheder og borgere?

- Jo, det er der givetvis. Men de skal igennem en nærmere vurdering og officiel godkendelse. Det er ikke for at sige, at man ikke kan gøre det her. Det skal bare ske under ordnede forhold, svarer Christian Wiese Svanberg.

Vil du hjælpe Statens Serum Institut med at overvåge influenza og COVID-19, kan du blive klogere her.