Glad elev efter grønt lys til vognkørsel: - Et symbol på afslutningstiden i gymnasiet

Årets studenter får lov til at køre studenterkørsel over sommeren, har regeringen og Folketinget besluttet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter længere tids tvivl om, hvorvidt årets studenter må fejre det i studentervogne landet over, har regeringen og Folketingets partier besluttet, at årets studenter skal have lov at køre studenterkørsel.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet onsdag aften.

Dermed får de alligevel lov til at fejre deres eksamener med den traditionelle studenterkørsel, selv om coronavirusset fortsat er til stede i landet.

Studenterkørslen er kun tilladt, hvis det foregår klassevist for at undgå større forsamlinger.

De nærmere retningslinjer er i øjeblikket ved at blive udarbejdet. De ventes at være klar i løbet af de kommende dage.

Ministeriet understreger i en pressemeddelelse, at der af hensyn til smittetrykket i landet skal tages en del forholdsregler under både translokation, dimission og lignende arrangementer.

Der vil dog være mulighed for, at nærmeste familie også kan deltage.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er glad for at kunne give studenterne muligheden for at fejre det.

- For de unge er studenterkørslen helt uden sammenligning den vigtigste begivenhed, og derfor er det glædeligt at de unge får lov til at sætte et festligt punktum for deres uddannelse og i øvrigt for et svært forår i coronaens tegn.

- Det er så velfortjent. Vognkørsel er en stor oplevelse, man kun har én gang i livet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Vigtigt symbol

Beslutningen vækker glæde hos Tobias Yohannes Hansen, der er elevrådsformand på Odsherred Gymnasium og bliver student til sommer.

- Jeg er rigtig glad for, at vi må køre studenterkørslen, som er et symbol på afslutningstiden i gymnasiet. Hvis ikke kørslen var blevet tilladt, havde vi stået og tænkt: Nå, jamen, så var det det, nu skal vi videre, siger han til TV2 ØST. 

Midt i glæden er Tobias Yohannes Hansen også ærgerlig over ændringen i dimenssionen.

- En del af det at blive student er også at kunne se hinanden og ønske hinandens familier tillykke, og folk her havde glædet sig til at mødes på tværs af parallelklasserne og se hinanden med huerne på, siger han.

Lettet vognmand

For vognmand Torbjørn Bay i Slagelse betyder beslutningen, at han som vanlig kan se frem til en travl sommer. Han har fem lastvogne, heriblandt en gammel Mercedes Benz fra 1959, som er specialbygget til studenterkørsel og kan nu ånde lettet op.

- Jeg har brugt mange, mange, mange timer på mine biler, og de er lavet til at køre glade, unge mennesker rundt.

Se eller gense indslaget med Torbjørn Bay her:

 

- Så det er rigtig rart, at studenterne får lov til at køre vognkørsel, og at vi undgår, at en årgang ikke får den oplevelse med sig at more sig i bilerne. Det er jo noget, de har glædet sig til, siden de begyndte i 1.G, siger han til TV2 ØST.