Smukt vejr samler folk - myndigheder opfordrer til at passe på

Ved Holtug Kridtbrud oplever Stevns Kommune, at alt for mange mennesker kommer alt for tæt på hinanden på de små stier under coronapandemien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Påskens flotte solskinsvejr lokker familier i massevis til Stevns smukke naturperler, herunder kridtbruddet i Holtug. Centerchef for Teknik og Miljø i Stevns Kommune, Birgitte JTK. Nielsen, ser, at folk stimler sammen:

- Udfordringen er, at vi har rigtigt mange besøgende. Folk skal holde afstand, og der er nogle steder på Stevns, hvor det er svært at gøre dét. Det er blandt andet på stier og parkeringspladser, siger Birgitte JTK. Nielsen til TV2 ØST.  

quote Når man kommer til en fyldt parkeringsplads, så kører man bare et andet sted hen

Birgitte JTK. Nielsen, centerchef for Teknik og Miljø, Stevns Kommune

I går oplevede Stevns Kommune, at biler holdt langs vejen, fordi der var fyldt på parkeringspladsen. De har meldt episoden til politiet og delt historien på Facebook i håb om, at borgerne vil tage mere ansvar.  

- Det gælder jo ikke kun kommunens borgere, der er også borgere udefra, der besøger Kridtbruddet. Derfor lagde vi historien ud på de sociale medier i et forsøg på at nå dém, siger hun.

Løftet pegefinger til danskerne

Statsminister Mette Frederiksens (S) besked til danskerne på et pressemøde den 30. marts var med en advarsel om, at det fortsat er vigtigt at holde afstand.

- Hvis vi kan se, at danskerne begynder at samles indenfor og udenfor og lader være med at holde afstand til hinanden, så kan vi ikke åbne Danmark op igen efter påske, meddelte hun.

Også ved Møns Klint har de været nødsaget til at lave ensretning, efter der stimlede for mange folk sammen. 
Også ved Møns Klint har de været nødsaget til at lave ensretning, efter der stimlede for mange folk sammen.  Foto: Jan Hennild - TV2 ØST

En familiefar ved Holtug Kridtbrud mener selv, de forsøger at passe på, når de tager ud i naturen:

- Det er jo for at komme væk fra det hele, komme ud i naturen og få et afbræk i hverdagen. Vi går udenom og holder os væk, siger Knud Søgaard fra Sorø til TV2 ØST.

Sådan så der ud ved Holtug Kridtbrud søndag formiddag.
Sådan så der ud ved Holtug Kridtbrud søndag formiddag. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Stevns Kommune opfordrer folk til at søge steder hen, hvor der er mindre befolket:

- Vi har andre naturskønne steder. Når man kommer til en fyldt parkeringsplads, så kører man bare et andet sted hen på Stevns, siger Birgitte JTK. Nielsen.

Havecentre og byggemarkeder er samlingspunkter

I fredags oplevede en sygeplejerske ved alarmcentralen, Berit Linnet, at der var propfyldt med mennesker ved et byggemarked i Næstved.

- Jeg skulle hente en lille ting, og parkeringspladsen var totalt fyldt op. Det væltede ud med mennesker. Det virkede som om, det var fuldstændigt ligegyldigt, og Regeringen bare havde givet dem ekstra feriedage, fortæller hun.

Sygeplejerske Berit Linnet.
Sygeplejerske Berit Linnet. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

I dag har der været mere roligt ved byggemarkedet. Til spørgsmålet om, hvorfor hun selv tog ud i butikken, lød svaret:

- Jeg begrænser selv mine egne indkøb, jeg handler kun to gange om ugen, og jeg bruger handsker. Hele vores hverdag på alarmcentralen handler omCOVID-19, og så kommer jeg herud og ser den modsatte verden. Det er virkelig absurd, siger hun til TV2 ØST.

Politiet patruljerer i påsken

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i disse dage ekstra fokus på store forsamlinger.  

- Så sent som i går havde vi en sag med en restauration i Slagelse, hvor man serverede for gæster, og det er jo ulovligt i dag. Det sker indimellem, og vi har også set det i forrige og i sidste uge, fortæller politidirektør Lars Harvest til TV2 ØST.

Politiet har i dag været på besøg blandt kredsens 60 havecentre, hvor der ikke har været problemer med, at folk har samlet sig for mange af gangen.

- Det har været en fornøjelse, at borgerne lytter til budskaberne og efterlever reglerne. Vi har hele dagen i dag ikke konstateret et eneste tilfælde, siger politidirektør Lars Harvest.

politidirektør Lars Harvest.
politidirektør Lars Harvest. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST