Skoler og dagtilbud åbner onsdag - Stine Østergaard holder sine børn hjemme

Onsdag skal de første børn i skole og daginstitution igen. Men Stine Østergaard vil ikke sende sine børn afsted. Hun frygter, de tager coronavirus med hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire uger uden skole og daginstitution er lang tid. 

- Man savner lidt at være afsted med alle de andre. Det bliver sådan lidt kedeligt at være herhjemme efterhånden, siger Yasmin Østergaard på ni år fra Fårevejle Stationsby.

I Odsherred Kommune åbner daginstitutioner og skoler op på onsdag for børn op til 5. klasse.

Men Yasmins mor Stine Østergaard vil ikke sende sine børn afsted endnu.

quote - Jeg er blevet mere og mere forvirret her på det sidste

Stine Østergaard

- Tanken om, at hvis vi fik noget coronavirus her hjem, som min krop også skulle kæmpe med, det ved jeg slet ikke, hvordan jeg skulle tackle.

Kronisk lidelse

Stine Østergaard har en kronisk tarmsygdom, colitis ulcerosa, som er i udbrud lige nu, og som hun er sygemeldt med fra sit flexjob på et bosted.

- Jeg har mange smerter, og bliver meget hurtigt træt. Mange ting i hverdagen bliver uoverkommelige, siger Stine Østergaard.

quote Jeg har simpelthen ikke kræfterne til at kæmpe med en sygdom til også

Stine Østergaard

Men colitis ulcerosa står ikke på Sundhedsstyrelsens liste over særlige risikogrupper, så ifølge myndighederne er Stine Østergaards bekymring ubegrundet.

- Problemet er bare, at min sygdom er i udbrud nu, og jeg har simpelthen ikke kræfterne til at kæmpe med en sygdom til også, siger hun.

Modsatrettede meldinger

Den seneste uges tid har der været en del forvirring om, hvad familier med kroniske sygdomme tæt på livet skal gøre, nu hvor skoler og daginstitutioner åbner igen.

Først meldte regeringen ud, at de kunne holde deres børn hjemme, men det var ikke Sundhedsstyrelsens anbefaling. Den mente, at man sagtens kunne sende børn afsted, uanset om der var coronavirus i hjemmet eller nogen med kroniske sygdomme.

VIDEO: Det er med blandede følelser, at forældrene, som TV2 ØST mødte i Fårevejle Kirkeby, skal sende sine børn i skole igen.

 

Seneste udmelding er, at man kan rådføre sig med sin læge, hvis man er i tvivl.

- Jeg er blevet mere og mere forvirret her på det sidste, siger Stine Østergaard.

Kroniske sygdomme spænder ikke ben for at sende børn i skole

Hos Sundhedsstyrelsen beklager man forvirringen.

- Vi har i dag lagt en nyhed på vores hjemmeside, som prøver at beskrive, hvad det er, det her med kroniske sygdomme, fordi der er rigtig mange, der har kroniske sygdomme, som ikke i sig selv betyder, at man skal lade vær med at gå på arbejde, eller at man ikke må gå i skole, siger Niels Sandø, som er Forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.

Enkelte kroniske sygdomme er dog ensbetydende med, at man skal være mere forsigtig. Det har Sundhedsstyrelsen forsøgt at beskrive i den artikel, der er lagt op på styrelsens hjemmeside i dag, søndag.

Kroniske sygdomme betyder ikke i sig selv, at man fortsat bør holde sine børn hjemme fra skole og daginstitutioner, siger Niels Sandø, forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.
Kroniske sygdomme betyder ikke i sig selv, at man fortsat bør holde sine børn hjemme fra skole og daginstitutioner, siger Niels Sandø, forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen. Foto: Kim Frandsen- TV2

Stine Østergaard er dog fortsat ikke tryg, for hun tror ikke på, at forholdsreglerne på skoler og i daginstitutioner kan sikre, at hun ikke får coronavirus.

- Små børn er impulsstyrede, og jeg tænker, det kan blive rigtig svært at overholde retningslinjerne om afstand mellem børnene hele tiden, siger hun.

Men det skal skoler og daginstitutioner, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Jeres retningslinjer bygger på, at skoler og daginstitutioner holder en god hygiejne og sørger for afstand mellem børnene. Men hvad hvis det ikke lykkes?

- Jamen, så må kommunerne ikke åbne dem, slår Niels Sandø fast.

Går det for hurtigt?

Stine Østergaard er bange for, at skoler og daginstitutioner ikke har fået nok tid til at indrette sig efter de nye, skrappe krav til afstand og hygiejne hos børnene. Hun havde allerhelst set, at man ventede lidt længere med at sende de små børn afsted og måske var begyndt med de store børn, som bedre kan holde afstand.

Sundhedsstyrelsen råder kronikere til at rådføre sig med deres læge, hvis man er i tvivl, om man kan sende børnene afsted i skole og daginstitutioner.

Hvis din læge siger, du ikke er i risikogruppen, og at du godt kan sende dine børn afsted, vil du så lytte til ham?

- Som jeg har det nu, så nej, det ville jeg ikke, siger Stine Østergaard.