Skoleleder lettet over nye afstandskrav - havde ikke plads til flere elever

Skolen får formentlig plads til alle elever, og restaurantejeren får nemmere ved at genåbne, efter afstandskravet er blev sat ned til én meter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selv med kun omkring halvdelen af eleverne i skole, har mange skoler haft udfordringer med pladsen i de seneste uger. For kravet om to meters afstand har gjort pladsen trang i klasselokalerne. Derfor kom nyheden om, at myndighederne reducerer afstandskravet fra to til en meter som en lettelse for Betina Siegvardsen, Skoleleder, Byskolen, Nakskov:

quote Eleverne optager stort set hele skolen, vi har kun nogle faglokaler og aulaen, som ikke er i brug

Betina Siegvardsen, skoleleder, Byskolen i Nakskov

- Jeg er rigtig glad for, at man har ændret på afstandskriteriet, ellers kunne det være rigtig svært at få så mange elever tilbage på skolen, siger hun.

For fra på mandag vender også de store klassetrin tilbage i skolen, hvilket betyder at der skal være plads til 560 elever.

- Vi havde inden Store bededag faktisk lavet en plan, hvor vi skulle ud og låne rigtig mange lokaler i vores lokalområde, og jeg blev mødt med meget stor velvilje, for at vi kunne låne lokalerne, men vi vil selvfølgelig gerne have så mange elever på matriklen som muligt.

Artiklen fortsætter under billedet

De hidtidige afstandskrav har lagt stort beslag på skolens lokale - pladsen har været så kneben, at der ikke ville være plads til de store elever, som vender tilbage mandag.
De hidtidige afstandskrav har lagt stort beslag på skolens lokale - pladsen har været så kneben, at der ikke ville være plads til de store elever, som vender tilbage mandag. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Sundhedsstyrelsen ændrede søndag sin anbefaling om at to meters afstand kan reduceres til en meter – hvis den høje hygiejnestandard opretholdes.

De halve antal elever optager hele skolen

Ind til nu har det været nødvendigt at dele nogle af 0-5. klasserne op i to lokaler for at kunne overholde de eksisterende afstandskrav på to meter.

- Eleverne optager nu stort set hele skolen, vi har kun nogle faglokaler og aulaen, som ikke er i brug.

Betina Siegvardsen skal sammen med de øvrige medarbejdere nu danne sig et overblik over, hvor mange elever der bliver plads til på skolen. For de ved ikke præcist, hvor mange elever, de kan få plads til endnu – det kan derfor være, de stadig skal låne nogle lokaler fra området.

- Der ligger et stort arbejde foran os de næste par dage, for vi bliver nødt til at måle klasselokalerne op for at se, hvad der kan lade sig gøre. Men jeg tror vi er tæt på at komme i hus, siger hun og tilføjer:

- Det betyder noget for vores elever, at de kommer tilbage til deres kendte omgivelser. For de har savnet skolen, og de har savnet deres klasselokale.

Restaurantejer savner svar

Det er ikke kun i skolerne, at de mere lempelige afstandskrav bliver hilst velkommen. På en af byens restauranter, Restaurant Fjorden, er man i fuld gang med at forberede genåbningen i næste uge.

Artiklen fortsætter under billedet

Selvom de ændrede afstandskrav er godt nyt for Restaurant Fjorden, der arbejder på at genåbne, så venter indehaver Elin Hellesøe stadig på de retningslinjer, der skal følges når de igen må få gæster i restauranten. - Det er dybt frustrerende, siger hun.
Selvom de ændrede afstandskrav er godt nyt for Restaurant Fjorden, der arbejder på at genåbne, så venter indehaver Elin Hellesøe stadig på de retningslinjer, der skal følges når de igen må få gæster i restauranten. - Det er dybt frustrerende, siger hun. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Jeg synes, det er super dejligt, men det giver stadig nogle overvejelser om, hvordan man skal gribe det an, men a la carte-mæssig, der tænker jeg, vi er kommet et stort skridt nærmere, siger Elin Hellesøe, ejer af Restaurant Fjorden.

Men selvom de ændrede afstandskrav er godt nyt, så venter Elin Hellesøe stadig på de retningslinjer, der skal følges når de igen må få gæster i restauranten.

Hun forbereder sig på åbningen i næste uge og har mange selskaber, som hun stadig ikke ved, hvad der kommer til at ske med.

Artiklen fortsætter under billedet

På Restaurant Fjorden har de ikke rykket bordene, men sætter kun gæster på hvert andet bord, for at overholde afstandskravene. Dertil har de købt fem ekstra udendørs bænke, så de kan have flere gæster ude i det forhåbentlig gode vejr.
På Restaurant Fjorden har de ikke rykket bordene, men sætter kun gæster på hvert andet bord, for at overholde afstandskravene. Dertil har de købt fem ekstra udendørs bænke, så de kan have flere gæster ude i det forhåbentlig gode vejr. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det er dybt frustrerende. Jeg håber virkelig, der kommer noget i dag, fordi der vil garanteret være nogle ting, hvor vi virkelig bliver nødt til at rette ind, alt efter hvad der står.

Restauranternes brancheforening Horesta skriver i en meddelelse, at det får stor betydning for genåbningen af restaurantbranchen, at kravet om afstand mellem gæsterne nu sættes ned.

Her savner man dog nogle konkrete svar på blandt andet, hvor mange gæster, der må være i restauranterne.

- Det fremgår ikke af Sundhedsstyrelsens retningslinjer, om der fortsat vil være krav om fire kvadratmeter per gæst, skriver brancheforeningen, der ønsker også denne regel lempet.

Afstanden skal holdes i Rema 1000

Imens skoleelever og restaurantgæster vil komme til at sidde en smule tættere, så vil kunderne i byens Rema 1000 fortsat blive bedt venligt om at holde mindst to meters afstand. Det fortæller købmand Claus Sørensen, som ikke har planer om at flytte klistermærkerne på gulvene eller lave andre ændringer i butikken.

Artiklen fortsætter under billedet

Købmand Claus Sørensen ændrer ikke foreløbigt på butikkens indretning, og kunderne bliver stadig opfordret til at holde to meters afstand.
Købmand Claus Sørensen ændrer ikke foreløbigt på butikkens indretning, og kunderne bliver stadig opfordret til at holde to meters afstand. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- I forbindelse med, at der er blevet meldt ud, at vi må komme tættere på hinanden, så har det en meget hurtig effekt. Vi kan faktisk allerede se det i butikken. Derfor tror jeg, at det er vigtigt, vi i et stykke tid endnu holder afstand, hvorfor vi ikke ønsker at ændre noget lige nu, forklarer han.

Her følger man foreløbigt retningslinjerne fra hovedkontoret, som også har meddelt mig, at de ikke kommer til at ændre på noget på nuværende tidspunkt.