Sender coronanyheder til tosprogede forældre: - Det er vigtigt, at de tager forældrerollen på sig

Et nyt tiltag i Slagelse Kommune skal sikre, at al relevant information om coronavirus når ud til tosprogede forældre i socialt udsatte boligområder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange spørgsmål kan presse sig på i disse dage, hvor medier og myndigheder dagligt deler nye informationer om coronasmitten i Danmark, og hvordan man som borger skal forholde sig til situationen. 

For hvornår åbner butikkerne, hvor mange må man have på besøg derhjemme, hvad er smittetrykket, og er det sikkert at sende sit barn i skole? 

quote Derfor er den her hjælp rettet mod forældrene, så de kan hjælpe deres børn bedst muligt

Khalil Hussein, leder, Mina Group, Slagelse Kommune

Hos Mina Group i Slagelse Kommune oplever man, at det ikke altid er lige nemt for især de tosprogede familier i socialt udsatte boligområder at finde den information, de har brug for. Derfor har gruppen med økonomisk støtte fra Velliv Foreningen sat gang i et projekt, Corona News, der skal sørge for, at alle de relevante oplysninger kommer frem og bliver forstået. 

- Vi blev bekymret, fordi vi begyndte at se mange forældre, der bare holdt deres børn hjemme, selvom skolerne åbnede igen. Det må man jo i virkeligheden gerne, men vi går meget op i uddannelse, så hvis der er for mange, der holder børnene hjemme og samtidig ikke kan give børnene den undervisning, som de har brug for, så vil der være en masse børn, som næste skoleår vil være meget mere bagud, end de måske er i forvejen, fortæller Khalil Hussein, der er leder af Mina Group. 

Indvandrere fylder mere i coronastatistik:

Ikkevestlige indvandrere og efterkommere er i højere grad testet positiv for coronavirus sammenlignet med borgere med dansk baggrund.

 

Det fremgår af en rapport fra Statens Serum Institut (SSI), som er udgivet torsdag.

I alt er 18 procent af de coronasmittede ikkevestlige indvandrere eller efterkommere. Samtidig udgør denne gruppe ni procent af befolkningen.

 

Kigger man derimod på smittede blandt etniske danskere, er der tale om 78 procent i den gruppe, der er testet positiv. I befolkningen er 86 procent med dansk baggrund.

 

De sidste fire procent af de coronasmittede finder man blandt indvandrere, der kommer fra andre vestlige lande.

 

Herkomst er i rapporten defineret ud fra eget eller forældres fødeland.

 

Danskere er eksempelvis defineret som personer, der er født i Danmark og har mindst én dansk forælder.

 

Imens er indvandrere, borgere der er født i udlandet, hvor ingen af forældrene er danske statsborgere. For at defineres som efterkommer skal personen være født i Danmark, mens begge forældre er født i udlandet.

 

Rapporten er ifølge SSI udarbejdet, i forbindelse med at etniske minoriteter i en række vestlige lande er overrepræsenteret i statistikken.

 

 

Kilde: Statens Serum Institut / Ritzau

Misforståelser, når børn oversætter for forældre

Han og kollegaerne oplever, at børnene ofte ikke forstår de mange sundhedsfaglige termer og måske endda alvoren i reglerne og retningslinjer. Og problemet bliver større, hvis det så er børnene, der skal oversætte informationerne for forældrene. 

- Det er vores motivation. Det er vigtigt, at forældrene tager forældrerollen på sig og ved mere end børnene. Derfor er den her hjælp rettet mod forældrene, så de kan hjælpe deres børn bedst muligt. 

Elever i skole
Læs også
Anbefaling: Nu er det nok med en meters afstand
Elever i skole
Læs også
Anbefaling: Nu er det nok med en meters afstand

Egentlig bliver mange oplysninger om coronavirus allerede oversat til fremmedsprog, men Khalil Hussein og hans kollegaer fandt ud af, at det oversatte materiale godt kan være svært at finde for familierne. 

- Vi kan se via vores færden og de tilbagemeldinger, vi får, at der for eksempel kan være forvirring efter en statsministertale, selvom det faktisk bliver oversat, og det står på nogle hjemmesider. De har ikke adgang til det, eller også kan de ikke finde det, og så opstår forvirringen, siger han. 

Har kontakt til 75 familier

Helt konkret går projektet ud på, at Mina Group etablerer kontakt til de udsatte familier gennem mediet WhatsApp. Her har de oprettet grupper, hvor de deler information om den aktuelle situation med coronavirus. 

quote Det er vigtigt, så vi ikke ender med en gruppe, som ikke gør, som man burde

Khalil Hussein, leder, Mina Group, Slagelse Kommune

- Det er et medie, de bruger rigtig meget. Vi henter dagligt information fra valide kilder som Sundhedsstyrelsen, kommunen, skoler, eller hvem der ellers har lagt noget op, og så kan vi enten oversætte det eller finde det, der allerede er oversat, og så sender vi det ud til dem, siger Khalil Hussein. 

Og det er meget vigtigt med sådan et projekt, mener han. Ellers risikerer man, at misinformation bliver spredt. 

- Det er vigtigt, så vi ikke ender med en gruppe, som ikke gør, som man burde. Eller som falder bagud, så vi kan måle på den anden side af det her, at rigtig mange af de tosprogede børn er faldet bagud, siger Khalil Hussein. 

Projektet har kørt en uges tid, og allerede nu har Mina Group kontakt til mellem 75 og 80 familier.  

- Det er også først ved at folde sig ud i Skælskør nu, så jeg tror, vi kan komme over 100 familier. Vi kan virkelig mærke, at der er et behov. 

Fokus på information til minoriteter

Projektet kører også i samarbejde med Forening Ringparken i Slagelse. Det skal foreløbigt køre de næste to måneder.

Imam, Nakskov
Læs også
Ramadanen bliver udfordret af coronakrisen: - Det er mest fællesskabet, vi savner 
Imam, Nakskov
Læs også
Ramadanen bliver udfordret af coronakrisen: - Det er mest fællesskabet, vi savner 

Det lokale projekt i Slagelse er ikke det eneste, der er rettet mod etniske minoriteter. Regeringen har netop sat gang i en oplysningskampagne i områder med mange indvandrere og efterkommere, og de går nu i dialog med brancher, hvor etniske minoriteter udgør en særlig stor del af de ansatte, for eksempel busbranchen.

Det skriver Ritzau.

Undersøgelser i andre lande har vist, at etniske minoriteter fylder uforholdsvis meget i smittestatistikkerne.

Statens Serum Institut udgav i starten af maj en rapport om, hvordan tendensen så ud i Danmark. I alt er 18 procent af de coronasmittede i Danmark indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande. Denne gruppe udgør ni procent af befolkningen.


Nyhedsoverblik