Se kortet: Hvornår åbner skoler og dagtilbud i din kommune?

I næste uge åbner de første institutioner igen. Se her, hvornår vuggestuer, dagplejer, børnehaver og skoler åbner i din kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Opdatering
Clock14. apr 2020, kl. 19:29
Kortet i artiklen er opdateret med oplysninger om, at Guldborgsund Kommune åbner skoler og daginstitutioner 20. april.

Det er langt fra alle skoler og daginstitutioner, der slår dørene op for elever og børn på onsdag den 15. april.

I Slagelse og Ringsted kommuner venter de med at åbne til den 20. april, og flere steder vil det være forskelligt fra institution til institution, hvornår det er muligt at åbne.

Særligt i de kommuner, hvor institutioner åbner den 15. april, vil der være en gradvis genåbning af institutionerne, oplyser Kommunernes Landsforening (KL). 

quote Det er en helt særlig tid, vi er i, og det vil også afspejle sig i det tilbud, man møder fra næste uge

Jacob Bundsgaard (S), formand i KL og borgmester i Aarhus Kommune

Guldbordsund Kommune er den eneste kommune i TV2 ØSTs sendeområde, der endnu ikke har meldt ud, hvornår de åbner institutionerne igen.

For at være helt sikker på, at alle retningslinjer fra myndighederne bliver fulgt korrekt, vil kommunen først i ugen efter påske kunne fortælle forældrene, hvornår institutionerne kan åbne.

- Det skal naturligvis være trygt for børn, forældre og medarbejdere at komme i vores institutioner og på vores skoler, så vi arbejder på at have planerne for genåbningerne klar så hurtigt som muligt i ugen efter påske, skriver kommunen på deres hjemmeside.

Artiklen fortsætter under grafikken. 

Stor forskel fra kommune til kommune

KL har lavet en rundspørge blandt landets kommuner. Den viser, at der er stor forskel på, hvornår kommunerne er klar til at åbne for daginstitutioner og skoler efter påske.

Omkring halvdelen af kommunerne er klar til at slå dørene op på de første institutioner og skoler fra onsdag den 15. april, og derudover melder en række kommuner, at de er klar til at åbne torsdag den 16. eller fredag den 17. Resten står klar fra mandag den 20. april.

Artiklen fortsætter under videoen.

I Ringsted åbner institutionerne først den 20. april.

- Der er forskel på, hvilke muligheder og udfordringer man har lokalt. Der kan for eksempel være forskel på de fysiske rammer på den enkelte institution og på hvor meget mandskab, der er brug for. Det er også derfor, der vil være forskel på, hvornår kommunerne åbner for de forskellige tilbud. Ens for os alle er, at vi har en bunden opgave, som vi selvfølgelig tager på os og gør alt, hvad vi kan for at løse, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

En anderledes hverdag venter

I forbindelse med genåbningen af landets institutioner er der blevet udsendt en række retningslinjer, som kommunerne skal overholde for at sikre, at der bliver spredt mindst mulig smitte.

quote Der er forskel på, hvilke muligheder og udfordringer man har lokalt

Jacob Bundsgaard (S), formand i KL og borgmester i Aarhus Kommune

Retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne betyder blandt andet, at forældrene som udgangspunkt ikke må aflevere børnene indenfor i daginstitutionerne, at der skal være to meter mellem hver elev i skoleklasserne, og at der skal vaskes hænder, når man kommer i skole og i alle frikvarterne.

- Det allervigtigste for os er, at vores børn trygt kan være i vores vuggestuer, børnehaver og folkeskoler. At forældrene kan være trygge ved at sende deres børn af sted. Og at lærere, pædagoger, ledere og andre medarbejdere kan være trygge ved at gå på arbejde. Dét er altafgørende, og det skal være på plads, før man genåbner et tilbud. Det tager tid, og den tid tager vi os, siger Jacob Bundsgaard.

Fakta: Hvornår genåbner kommunens dagtilbud og skoler?

KL-formanden peger desuden på, at man som barn, skoleelev og forælder skal indstille sig på, at man vil møde en anden hverdag, end man er vant til. For eksempel kan der ske ændringer i antallet af timer, som eleverne bliver undervist i, og i hvor mange timer, eleverne skal være på skolen.

- Det er en helt særlig tid, vi er i, og det vil også afspejle sig i det tilbud, man møder fra næste uge. Men vi lægger os alle i selen for at sikre, at der møder børnene en god dag i daginstitutionen og skolen og samtidig også er et fagligt udbytte. Men det vil være en anden hverdag end den, man kender med andre rammer og andre regler, og det skal vi i fællesskab indstille os på, siger Jacob Bundsgaard.

20190608-141021-a-1920x1079we.jpg
Læs også
Skoleelever skal sidde to meter fra hinanden - her er de nye retningslinjer til genåbningen
20190608-141021-a-1920x1079we.jpg
Læs også
Skoleelever skal sidde to meter fra hinanden - her er de nye retningslinjer til genåbningen

Samtlige kommuner giver direkte besked til forældre om, hvornår deres børn igen kan komme i skole eller dagtilbud.

Du kan finde flere informationer om genåbningen af institutionerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Her findes også videomateriale, som skal informere børnene om, hvordan de skal forholde sig, når de kommer tilbage i deres skoler og børnehaver.