Se din kommune – her er der færre børn i daginstitutionerne

En rundspørge blandt regionens 12 kommuner viser, at der er færre børn i stort set alle dagtilbud i kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra nord til syd i regionen er der færre børn i dagtilbuddene end normalt.

Det viser en rundspørge, som TV2 ØST har foretaget.

Mandag vendte børnene tilbage i dagplejen, vuggestuen eller børnehaven, mens mange andre institutioner i samfundet er lukket af regeringen som følge af coronasituationen.

Men det er ikke lige så mange børn som sædvanligt, der vendte tilbage til sandkasserne og pædagogerne. 

Af rundspørgen tegner der sig nemlig et billede af, at der er færre børn end sædvanligt i kommunernes dagtilbud. Blandt andet i Næstved Kommune, hvor fremmødet normalt ligger på 95 procent, her ligger fremmødet nu på 50 – 80 procent i vuggestuegrupper.

Opfordrer forældre til at holde børnene hjemme

I Lolland Kommune opfordres forældrene også til at holde deres børn hjemme, hvis de har mulighed for det.

- Forældrene har i høj grad fuldt vores opfordring og mange holder deres børn hjemme. Der er en god forståelse fra forældreside og et godt samarbejde mellem dagtilbud og forældre, oplyser Espen F. Andersen, der er sektorchef for Skoler og Dagtilbud i kommunen.

Det samme gør de nu Ringsted Kommune, og de gør det også i Næstved Kommune, oplyser Johnni Helt fra Center for Dagtilbud og Skole. 

- Det gjorde vi ikke de første dage, men efter statsministerens udmelding forleden opfordrer vi nu de forældre, som har mulighed for det til at holde deres barn hjemme.

Samme opfordring flere steder fra

Allerede mandag var pædagogernes fagforening, BUPL, ude at opfordre forældre til at holde deres børn hjemme fra daginstitutionerne.

- Vi ved, at mange forældre har samfundskritiske funktioner og har brug for at gå på arbejde, og de skal selvfølgelig kunne aflevere deres børn med god samvittighed.

- Men når det så er sagt, vil der være forældre, som har mulighed for at holde deres børn hjemme - måske i et par timer eller et par dage - og der opfordrer vi til, at de gør det, nu hvor der ikke er nødpasning, lød det fra Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Siden har regeringen også støttet op om opfordringen. I et svar til TV 2 svarede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på, hvilke forældre det er, der skal holde børnene hjemme, hvis de kan.

- Det kan man, hvis man er hjemsendt uden at have hjemmearbejde. Der er store grupper i vores samfund lige nu, som ikke kan passe deres arbejde hverken hjemmefra eller fysisk. Og der vil man kunne holde sine børn hjemme, lød det fra ministeren.