¨

Scandlines glæder sig til grænseåbning - men du skal være opmærksom på én ting

Mandag åbner grænsen mellem Danmark og Tyskland. Scandlines glæder sig, men de danskere, der vil til Tyskland, skal være opmærksom på én ting, lyder det.

Færgen er på vej ind til Puttgarden i Schleswig-Holstein. Snart kan den igen have danske passagerer med. Foto: Siemens/Scandlines

Når klokken slår 00.01 natten til mandag, er det igen muligt at rejse mellem Tyskland og Danmark.

Her åbner den danske grænse for nabolandet mod syd nemlig igen, så tyske turister kan tage i sommerhus, og danskere med europæiske kærester kan blive genforenet.

Og Scandlines, der står for færgeoverfarterne mellem Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock, er mere end klar til at byde et større antal passagerer velkommen.

Heldigvis er færgen stor, og dermed er der gode muligheder for, at man kan sætte sig et sted, hvor der ikke er så meget trængsel

Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef, Scandlines

- Vi har forberedt os i tre måneder, kan man sige, siden Mette Frederiksen annoncerede nedlukningen midt i marts. Vi har sejlet i hele perioden, men det har været for lastbiler og så de få folk, der har haft et anerkendelsesværdigt formål, siger Scandlines’ kommunikationschef, Anette Ustrup Svendsen.

- Det gør det relativt let for os at skalere op, når der forhåbentlig kommer mange flere mennesker og mere liv på færgen.

Spritter og rengør på livet løs

Scandlines har iværksat en række tiltag for at sikre, at sikkerheden er i højsædet, når man som passager kommer ombord på færgen. Det indebærer blandt andet tydelige afstandsklistermærker på gulve og siddepladser, flere dispensere med håndsprit og jævnlig rengøring.

- Vi rengør alle de steder, som mange hænder berører, med desinfektionsmidler, for eksempel dørhåndtag, gelændere, vandhaner og trykknappen på toilettet. For det er klart, at når der er mange mennesker ombord på en færge, så er det sådan nogle steder, som bliver berørt meget, siger Anette Ustrup Svendsen og tilføjer:

- Heldigvis er færgen stor, og dermed er der gode muligheder for, at man kan sætte sig et sted, hvor der ikke er så meget trængsel, hvis man for eksempel er særligt udsat.

Det skal du være opmærksom på, hvis du rejser ind i Danmark:

 • Indrejsende i Danmark vil stikprøvevis blive opfordret til at tage test for COVID19 ved grænseovergange.
 • Desuden bliver der mobile teststationer i sommerlandet på blandt andet hotspots, så det er muligt for for eksempel ansatte i butikker, i forlystelsesparker, på restauranter oog lignende at blive testet.
 • Den øgede testning sker blandt andet med henblik på at monitorere udviklingen og opdage eventuelt nye smittekæder.
 • Det vil ikke være et krav for at indrejse i Danmark, at man lader sig teste, og der kommer ikke til at være testning ved alle grænseovergange eller alle de populære sommerområder hver dag. 
 • Udlændinge, der kommer til Danmark, vil få information om de danske retningslinjer for COVID-19.
 • Hvis en udenlandsk turist testes positiv for COVID-19, vil vedkommende være omfattet af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om blandt andet selvisolation.
 • Hvis en udlænding, der ønsker at indrejse, udviser tydelige sygdomstegn, som for eksempel hoste, tegn på feber eller lignende, vil den pågældende blive afvist ved grænsen.
 • Politiet vil kontrollere, om personer, der ønsker at indrejse i Danmark, opfylder betingelserne for indrejse.
 • Hvis en udlænding, der ønsker at indrejse i Danmark, ikke opfylder betingelserne for indrejse, vil den pågældende blive afvist. Der vil skulle fremlægges et lejebevis på et sommerhus, hotel, campingplads eller lignende.
   

Kilde: Regeringen

Se mere

Den tyske grænse åbner lidt senere

Så Scandlines glæder sig altså til igen at kunne fragte turister mellem Tyskland og Danmark. Men hvis man håber på at hoppe på den første færge til Puttgarden, så skal man lige være opmærksom på én ting. For selvom den tyske grænse reelt også åbner den 15. juni, så sker det først klokken 23.59 – altså næsten et døgn senere end den danske grænse.

Det meste af den 15. juni kan man faktisk ikke krydse den tyske grænse, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål

Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef, Scandlines

- Så det meste af den 15. juni kan man faktisk ikke krydse den tyske grænse, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål. Men der må vi henvise til politiet, fordi det er dem, der tjekker, hvem der må rejse ind i landet, og hvem der ikke må, siger kommunikationschefen, som dog understreger, at de gør opmærksom på den lidt senere åbning af den tyske grænse på deres hjemmeside og til de passagerer, der køber billet på havnen.

Krise har sat tydelige spor

På en normal mandag i juni vil Scandlines have omkring 20.000 passagerer i alt på deres to ruter. Om det niveau bliver nået mandag, er ikke til at vide, siger Anette Ustrup Svendsen.

- Men vi er i hvert fald parate. Og vi skal nok tage alle dem med, der har behov for at komme over grænsen. Vi glæder os rigtig meget. Vi har ventet længe på den her dag, siger hun.

De seneste tre måneders coronakrise har nemlig sat sine tydelige spor hos rederiet.

- Heldigvis har antallet af lastbiler været stort set uændret. Vi har været en del af den her kritiske infrastruktur, der har sikret, at der er kommet fødevarer til butikker, men vi har stadig kun haft cirka ti procent af de personbiler, vi plejer at have på denne her årstid. Og det har stor betydning for hele forretningen, for når der er langt færre passagerer med, så skal der heller ikke laves lige så meget mad, og der bliver ikke solgt lige så mange parfumevarer ombord, siger kommunikationschefen i Scandlines.

Vi forventer, at det vil påvirke resten af året og koste rigtig mange penge på vores bundlinje

Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef, Scandlines

- Vi forventer, at det vil påvirke resten af året og koste rigtig mange penge på vores bundlinje.

Glæder sig til mere liv på færgen

Så alt i alt kan mandagens delvise grænseåbning ikke komme hurtigt nok.

- Vi glæder os meget, til der igen kommer mere liv ombord på færgerne. Mine kollegaer ombord glæder sig også. Det har været en meget anderledes tid. En noget mere stille tid, end de er vant til, og uden det liv og den kontakt med kunderne, som de holder meget af.

Mandag åbner grænserne for tyske, norske og islandske turister, der skal overnatte uden for København i mindst seks nætter. Samtidig bliver grænsen åbnet for kærester, forlovede, ægtefæller, bedsteforældre og børn bosat i andre EU- og Schengenlande samt i Storbritannien.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App