Regler for genåbning af efterskoler er klar: - Det bliver fuldstændig anderledes

Fra på mandag må efterskolerne igen åbne. Men eleverne kommer tilbage til en skole, der på mange måder vil være anderledes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På teenageværelser i det ganske land har man formentlig kunnet høre et jubelbrøl, da statsminister Mette Frederiksen (S) den 7. maj kunne fortælle, at landets mange efterskoler var en del af den gradvise genåbnings anden fase.

quote Vi åbner ikke, før vi har en skole, der er værd at komme på

Niels Skak Jensen, forstander, Gørlev Idrætsefterskole

Fra mandag den 18. maj må skolerne derfor igen tage imod eleverne, som siden marts måned har været spredt for alle vinde, og som har skullet følge en undervisningsplan online uden det sammenhold og nærvær, mange tager på efterskole for at opleve. 

Først torsdag eftermiddag kom de nærmere retningslinjer for, hvordan skolerne skal tage imod eleverne igen - og selvom eleverne igen kan komme tilbage til deres efterskole og venner, er det en anden virkelighed, de vil opleve, mener Niels Skak Jensen, forstander på Gørlev Idrætsefterskole, som dog er positiv.

- Vi har lige læst dem igennem sammen med lærerne. Det giver nogle udfordringer, men der er mulighed for at komme til at lave efterskole. Det er godt, siger han til TV2 ØST

- Det bliver noget andet end det, vi tog af sted fra. Det bliver fuldstændig anderledes, men jeg tror på, at vi kan løse det rigtig godt, siger Niels Skak Jensen.

For at kunne leve op til de nye afstandskrav, har Gørlev Idræftsefterskole opsat store telte.
For at kunne leve op til de nye afstandskrav, har Gørlev Idræftsefterskole opsat store telte. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Forstanderen har dog allerede nået den erkendelse, at han ikke er klar til at åbne skolen mandag, fordi han vil være sikker, at alt er planlagt bedst muligt.

- Vi åbner, når vi er klar, og vi må sige til eleverne, at vi ikke åbner, før vi har en skole, der er værd at komme på, siger han.

Familiegrupper og masser af rengøring

Næppe overraskende indeholder retningslinjerne skrappe regler for hyppig og grundig rengøring samt håndvask eller afspritning. Men også selve det sociale liv på efterskolerne vil se anderledes ud.

For eksempel skal eleverne inddeles i såkaldte familiegrupper på maksimalt otte elever, som skal bo sammen og deles om toiletter, bad og eventuelt opholdsarealer. Elever fra én familiegruppe må ikke besøge andre familiegruppers område.

- Vi skal lægge hovedet i blød for, hvordan vi kan gøre det på vores skole, siger forstanderen med henvisning til, at der på hver af skolens elevgange bor op til 18 elever.

- Det er heldigvis beskrevet sådan, at man for eksempel kan skiftes til at have tid på baderummet, så én familiegruppe er der den første time, og at en anden kan få en time efterfølgende, når der er gjort rent.

Efterskolen må tage imod eleverne igen fra på mandag. Så tidligt er de dog ikke klar.
Efterskolen må tage imod eleverne igen fra på mandag. Så tidligt er de dog ikke klar. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Fællesskab på afstand

Foruden reglerne for familiegrupper og rengøring skal eleverne vænne sig til, at de ikke kan være så tætte, som man normalt er på et efterskoleophold. Eleverne skal - med undtagelse af dem, man er i familiegruppe med - altid holde en afstand på én meter til hinanden. Ved aktiveteter med høj "dråbeafgivelse", for eksempel fællessang, skal eleverne dog være to meter fra hinanden.

Samvær med elever fra andre familiegrupper skal så vidt muligt foregå udendørs, og samtidig skal skolen uden for undervisningstiden lukke for faciliteter beregnet til fysisk kontakt som for eksempel springhaller, musiklokaler og værksteder, mens eleverne dog gerne må dyrke sport udendørs uden supervision af lærerne.

quote Det er ambitionen, at når de tager herfra den 27. juni, så græder de, fordi de har haft det bedste år i deres liv - på trods af corona

Niels Skak Jensen, forstander, Gørlev Idrætsefterskole

De mange krav betyder, at eleverne ikke kan afslutte efterskoleåret på den måde, man normalt ville gøre det. Eleverne kan ikke sidde tæt sammen om bålet til aftensang, og hele skolen kan heller ikke samles til gallafest i spisesalen. 

- Men så må vi finde en anden måde, og det er vores store opgave lige nu, siger Niels Skak Jensen og fortsætter:

- Vores opgave nu er at bruge de her retningslinjer og få møbleret dem sammen med vores værdier og dagligdag, så det kommer til at ligne en skole, eleverne kan genkende.

Derfor håber forstanderen også, at eleverne kan slutte året med samme følelse som de forrige årgange.

- Det er ambitionen, at når de tager herfra den 27. juni, så græder de, fordi de har haft det bedste år i deres liv - på trods af corona.