Regioner kan ikke teste sundhedspersonale - Sjælland tester fortsat

Mangel på reagenser til test får flere regioner til at stoppe alle coronatest af sundhedspersonale. Region Sjælland tester dog fortsat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På grund af flere forhold kan regionerne ikke love alle medarbejdere inden for sundhedsvæsenet at blive testet for coronavirus. Region Sjælland vil dog fortsat teste, oplyser de. 

Det skyldes midlertidige forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse. Både Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden oplyser, at de midlertidigt må stoppe tests på grund af manglende udstyr og kapacitet.

Meldingerne kommer, efter at Sundhedsstyrelsen forleden opdaterede sine retningslinjer om håndtering af Covid-19, som er den sygdom, man får af at være smittet med coronavirus.

Medarbejdere i kritiske funktioner skulle kunne testes

I retningslinjerne lød det, at medarbejdere i sundhedsvæsenet, der varetager kritiske funktioner og udviser let til moderate symptomer på Covid-19, kan blive udredt og eventuelt testet for coronavirus, hvis arbejdsgiver og læge vurderer, at der er brug for en hurtig raskmelding.

quote Jeg har fuld forståelse for, at medarbejdere på både hospitaler og plejehjem kan føle sig usikre og nervøse

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner,

Men på grund af situationen kan det være nødvendigt for en region at prioritere at teste de danskere, som er mest alvorligt syge, og ikke medarbejdere i sundhedsvæsenet, ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, der har let til moderate symptomer.

Hos Region Nordjylland lyder meldingen, at man stadig godt kan teste personalet, men at man må gøre det med omtanke.

Kun medarbejdere i kritiske funktioner kan blive testet.

10. marts åbnede sygehuset i Roskilde for "drive-in" coronatests, hvor borgere kan blive testet uden at skulle forlade deres bil.
10. marts åbnede sygehuset i Roskilde for "drive-in" coronatests, hvor borgere kan blive testet uden at skulle forlade deres bil. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Sjælland tester fortsat personalet

Den femte region, Sjælland, vil fortsat teste sundhedspersonale efter retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen.

Personale, som varetager kritiske funktioner og har lette symptomer, vil blive testet, oplyser regionen i en meddelelse.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), finder det helt forståeligt, hvis man som medarbejder er bekymret og ønsker at blive testet.

Men hun understreger, at det er nødvendigt for sundhedsvæsenet at bruge testressourcerne med omtanke.

- Jeg har fuld forståelse for, at medarbejdere på både hospitaler og plejehjem kan føle sig usikre og nervøse over, om de bliver smittet eller kan smitte andre, når de er på arbejde.

- Det er dog langtfra alle af dem, der ønsker at blive testet, som lever op til kriterierne for test af medarbejdere, siger Stephanie Lose.