Regionens værste frygt - medarbejder smittet på ældrecenter

En medarbejder på ældrecentret Kildemarkcentret i Næstved er ramt af corona, og det er noget af det, som Region Sjælland frygter allermest.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Kildemarkscentret i Næstved er der sket det, som helst ikke skal ske.

quote Det har med ældre og sårbare borgere at gøre, og der er vi altså meget restriktive for, at smitten ikke skal brede sig

Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland

Lørdag blev en medarbejder på ældrecentret testet positiv for covid-19, og belært af forårets udbrud blandt ældre gælder det om at handle hurtigt - også selvom det kun er en enkelt medarbejder, der indtil videre er smittet.

- Selvfølgelig går vi og spekulerer rigtig meget over alle sammen, om der er flere, der er smittet, og hvad de uheldigste konsekvenser så kunne være ved det, siger Birgitte Ettrup, der er distriktschef i Ældredistrikt Øst i Næstved Kommune.

For at minimere risikoen for smittespredning er to kollegaer blevet sendt hjem i isolation, og Falcks udkørende testenhed har de sidste par dage haft travlt med at teste beboerne på ældrecentret.

- Jeg tænker, at vi har handlet hurtigt og håber, at vi har afgrænset det til den ene person, siger Birgitte Ettrup.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Birgitte Ettrup, distriktschef i Ældredistrikt Øst i Næstved Kommune.
Birgitte Ettrup, distriktschef i Ældredistrikt Øst i Næstved Kommune. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Tager ingen chancer

Medarbejderen, der er testet postiv med covid-19, har arbejdet på to af ældrecentrets afdelinger og båret værnemidler i nærheden af borgerne. Nu bliver alle testet af flere omgange i løbet af ugen for en sikkerheds skyld.

Når det drejer sig om smitte i nærheden af ældre og sårbare handler det for Region Sjælland nemlig om at gå med livrem og seler.

-  Et ældrecenter er for os et højrisiko-område. Når det er et ældrecenter, så ved vi, at det har med ældre og sårbare borgere at gøre, og der er vi altså meget restriktive for, at smitten ikke skal brede sig, siger Benny Jørgensen, der er præhospital direktør i Region Sjælland.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Af hensyn til smitterisiko har TV2 ØST bedt Kildemarkcentret om selv at filme en podning af en af beboerne.
Af hensyn til smitterisiko har TV2 ØST bedt Kildemarkcentret om selv at filme en podning af en af beboerne. Foto: Kildemarkcentret

Føler sig bedre rustet i anden bølge

På Region Sjællands vagtcentral i Næstved bliver det besluttet, hvilke indsatser, der skal iværksættes hvornår, når der er konstateret smitte.

Her i anden bølge udtrykker medarbejderne på centralen, at de føler sig væsentligt bedre klædt på til at inddæmme smitteudbrud, end de var i foråret, hvor coronavirus flere gange bredte sig blandt borgerne på ældrecentre.

- Der er flere ting, der har ændret sig. Folks evne til at ville lade sig teste er jo væsentlig større, end den var i foråret. Og vores evne til at efterkomme udkørende tests er jo også steget i kraft af sommeren og efteråret. Så vi er meget bedre rustet i dag, end vi var for nogle måneder siden, Benny Jørgensen. 

Artiklen fortsætter efter billedet.

Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.
Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

På ældrecentret i det østlige Næstved, håber de, at smitten ikke har nået at brede sig. Men hvis den har, er de beredt.

- Er nogle af dem testet positive, så vil de jo skulle være i deres egen lejlighed i en periode og personalet vil have fuld værnemidler på, når de er inde og hjælpe dem. Men ellers tænker jeg jo, at de her mennesker bor sammen og spiser sammen og taler sammen, og der er også et liv, der skal leves, på trods af det her, siger Birgitte Ettrup.

Der bor i alt 103 ældre beboere på Kildemarkscentret i Næstved.