Region Sjælland kan hurtigteste 14.000 om dagen fra mandag

En ny udbyder overtager hurtig-opgaven i Region Sjælland fra 1. februar. Det giver færre teststeder, men en mere mobil hurtig-indsats.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra mandag er det slut med at kunne blive hurtigtestet gratis for coronavirus hos Falck. I stedet er det nemlig virksomheden SOS International, der overtager opgaven for Region Sjælland.

På landsplan skal der kunne hurtigtestes 100.000 borgere dagligt fra mandag den 1. februar, og heraf vil de 14.000 tests kunne udføres i Region Sjælland, oplyser regionen i en pressemeddelelse. De 14.000 tests er et supplement til de 15.000 mere præcise PCR-tests, regionen kan udføre dagligt.

- Kviktesten er et vigtigt værktøj i arbejdet med at få COVID-19 under kontrol. Vi har i Region Sjælland placeret de faste teststeder ud fra kriterier som geografi i forhold til regionens egne testcentre, ligesom vi også har set på, om der ligger store uddannelsesinstitutioner eller virksomheder, som det vil være hensigtsmæssigt at tilgodese, siger Anne Øster Hjortshøj, enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, i pressemeddelelsen.

Her kan du blive hurtigtestet i Region Sjælland

Færre faste steder - men mere mobilt

40 procent af de 14.000 hurtigtests vil være tilgængelige på faste lokationer i Kalundborg, Roskilde, Ringsted, Næstved, Nykøbing Falster og Køge. Det betyder samtidig, at de faste hurtigtests-centre i Slagelse og Holbæk ikke længere findes fra mandag.

Hele 60 procent af kapaciteten vil være mere mobil i form af lokale pop-up teststeder og udekørende biler. Selvom der bliver færre faste steder, er den mobile løsning bedre, fordi testene kan rykkes derhen, hvor behovet er, mener regionen.

- Så der er god mulighed for at komme rundt i hele den regionale geografi for at sikre, at alle borgere har let adgang til hurtigtest, sagde Anne Hjortshøj tidligere på ugen til TV2 ØST.

Grafik: Nick Abildgaard.

Fokus på plejehjem i starten

Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og regeringen blev fredag enige om, at man de første 14 dage vil målrette den mobile testkapacitet til ansatte på plejehjem.

Alle plejehjemsbeboere i Danmark, der vil vaccineres, har fået første stik med en coronavaccine. Ikke alle har dog fået det andet stik, der skal til, før vaccinen opnår maksimal effektivitet. Derfor kan der være en mindre andel af de ældre, som stadig kan blive smittet, og for at beskytte dem har man altså valgt at fokusere på at få hurtigtestet personalet i ældreplejen.

Efterspørgslen på hurtigtests var især stor op til jul. Videoen her er fra 23. december, hvor TV2 ØST var forbi Falck-centret i Nykøbing Falster.

Beslutningen om at prioritere plejepersonaler er Torben K. Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren hos FOA, glad for.

- Det er vigtigt, at man har prioriteret plejehjem, så vi kan sikre, at de ansatte ikke tager smitte med ind til de sårbare borgere og i værste fald dør. Det har mange af vores medlemmer været bekymrede for, sagde han tidligere på ugen til Ritzau.

Fakta: Hurtigtest i Region Sjælland