Region i test-offensiv: Nu skal alle indlagte testes

Region Sjælland øger testkapaciteten til 1.800 og vil teste kommende og allerede indlagte patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som led i indsatsen mod at holde coronavirussen i så stærkt et jerngreb som muligt under genåbningen af Danmark, vil der nu blive ført en langt mere offensiv teststrategi.

Tidligere på ugen præsenterede Danske Regioner og regeringen en aftale, der indebærer en række nye tiltag. Blandt andet bliver antallet af tests på landets sygehuse øget markant. Fremover vil alle borgere med milde symptomer og alle patienter, der bliver indlagt på hospitalerne, testet.

Forventningen er, lyder det, at sundhedsvæsnet sammenlagt skal teste 12.000 om dagen. Alene på Region Sjællands akutsygehuse i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk samt Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde bliver det daglige testantal forøget til 1.800.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Til TV2 ØST oplyser regionsrådsformand Heino Knudsen (S), at de 1.800 er den maksimale testkapacitet, regionen har på nuværende tidspunkt.

- Det vil kræve nye foranstaltninger i forhold til de telte, vi har ude foran akutsygehusene (at øge kapaciteten, red.) En afgørende ting for at kunne teste endnu flere er også, at vi har det testkit, der er behov for, og det er som bekendt noget, hele verden er ude efter, siger han.

Børn skal testes i en særlig skurvogn af børnevant personale. Artiklen fortsætter under videoen

 

Tester bredt

Test af samtlige borgere, der skal indlægges på hospitalet, sker for at undgå smittespredning.

Det er netop spredning af virussen, som Nykøbing Falster Sygehus netop har oplevet. På to af sygehusets afdelinger blev smitten konstateret, og 35 ansatte er sendt smittet hjem, mens fem patienter også er blevet smittet.

I den kommende weekend vil Region Sjælland teste alle patienter, der allerede er indlagte, og give muligheden til ansatte, der er i direkte kontakt med patienter. Også borgere, der står foran at skulle indlægges i mere end 24 timer, vil blive testet. 

- Vi tager en lang række forholdsregler i forhold til brug af eksempelvis værnemidler og hygiejne, men vi har med en pandemi at gøre, og så er der desværre en risiko for, at det er noget, der følger med. Testning af allerede indlagte patienter vil give os et aktuelt øjebliksbillede af indlagte, der eventuelt er smittet, uden at vi skulle vide det. Et tal, jeg håber er meget, meget lille, siger Heino Knudsen.

Dropper selvtest

Region Sjælland vil fremadrettet også droppe muligheden for selvtest i teltene. Det sker efter flere henvendelser fra borgere, der har været utrygge ved at skulle teste sig selv på trods af at være blevet instrueret i det af sundhedsfagligt personale.

- For at mindske utrygheden blandt borgerne vælger vi fra nu af kun at have en retningslinje, nemlig at personalet tester borgerne, siger Heino Knudsen.

I pressemeddelelsen oplyser Region Sjælland også, at der bliver foretaget udkørende test til områder, hvor borgere bor langt fra et sygehus og ikke selv kan transportere sig hen til et. 

Det kan være utrygt for de mindste at skulle testes for coronavirus i de samme telte, hvor de voksne bliver testet.   Det har læger og sygeplejersker på Slagelse Sygehus fundet ud af, og derfor er der nu lavet en skurvogn, hvor børn og unge kan blive testet I mere trygge rammer.