Rebekkas eksamen er aflyst: - Lige nu virker det uvirkeligt

Små klasser og daginstitutioner åbner først, imens afgangsprøver for folkeskolens ældste elever aflyses i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

9. klasses afgangseksamen aflyses, mens vuggestuer, børnehaver, fritidsordninger og skoleklasser fra de mindste klassetrin fra 0.-5. klasse. åbner igen onsdag den 15. april.

Regeringens genåbningsplan slipper de små elever ind på skolerne først og aflyser afgangsprøverne for folkeskolens ældste elever. Det står klart efter, statsminister Mette Frederiksen (S) har præsenteret en gradvis genåbning af Danmark på et pressemøde mandag aften.

- Dette er den første forsigtige fase i en genåbning af Danmark, og genåbningen forudsætter, at tallene er stabile, og at vores adfærd er ansvarlig, sagde Mette Frederiksen.

Klasselærer: - Det er ærgerligt for de unge mennesker

Årets afsluttende eksamener i folkeskolen droppes i år. I stedet vil den seneste årskarakter gælde.

quote Jeg bliver da berørt. Det gør jeg. Mest på elevernes vegne

Casper Guldbrandt Pedersen, klasselærer på Lille Næstved Skole

- Jeg bliver da berørt. Det gør jeg. Mest på elevernes vegne egentlig. Jeg har jo selv prøvet det, og jeg har også prøvet at have elever sidste skoledag.

- Jeg synes, det er ærgerligt på vegne af de unge mennesker i 9. klasses, som har glædet sig i lang tid, siger Casper Guldbrandt Pedersen, der er klasselærer på Lille Næstved Skole i 9. og 7. klasse.

Han forstår godt, hvorfor tiltaget er nødvendigt, men er ked af, de ældste elever ikke oplever at gå til eksamen.

- Hvis ikke de er tilfredse med deres karakter, får de ikke chancen for at give dén en skalle, og de får heller ikke en chance for at se, hvordan det vil sige at gå til eksamen. Det kan jo normalt øve sig på, når man går i folkeskolen, for det er jo lige mere ufarligt, end hvis det er på gymnasiet eller en videregående uddannelse.

9. klasseselev: - Jeg tror ikke, jeg har forstået det endnu

Statsministerens udmeldingen ærgrer også Rebekka Bjørklund, som er elev i 9. klasse på Lille Næstvedskole.

quote Det er jo noget, man har tænkt på lige siden, man startede

Rebekka Bjørklund, 9. klasseselev på Lille Næstved Skole

- Lige nu virker det uvirkeligt. Det er jo noget, man har tænkt på lige siden, man startede, og begyndte at høre om de eksamener. Lige nu tror jeg faktisk ikke helt, jeg har forstået det endnu, siger 9. klasseselev Rebekka Bjørklund.

Aflysninger af eksamenerne i folkeskolen betyder, at det er elevernes standpunktskarakterer, der bliver de gældende.

- Mine naturfag ville jeg gerne have gjort rigtig godt. men hvis man vender den om, er der også fag, hvor jeg har fået okay standpunktskarakter, siger Rebekka Bjørklund til TV2 ØST.

Elever i 6.-10. klasse, inklusiv efterskoler og friskoler, skal fortsat gå i skole hjemmefra.

Fest, champagne og sang er aflyst

Ud over afgangsprøverne og den faglige undervisning, der er aflyst, så er der også al den fest og glæde, der er forbundet med at fejre, at 10 års skolegang er nået til vejs ende. Dén fest er også aflyst.

- Så er der jo al den afslutning af 9. klasse, som er sjov, spas og en fest, at man nu har gået i folkeskole i 10 år og ikke gør det mere. Det synes jeg er vigtigt. Man siger goddag med en fest, når man starter i 0. klasse, og man slutter 9. klasse med en fest, siger folkeskolelærer Casper Guldbrandt Pedersen.

Han havde aldrig i sin vildeste fantasi troet, at det hele ville blive afblæst.

- Jeg tror, det er de færreste, der har forestillet sig, at der kunne komme en epidemi og ødelægge det på den her måde.

Med aflysningen af større arrangementer og festivaler i hele landet, kan de ældste elever formentlig også godt vinke farvel til fejringen af sidste skoledag.

- Det er en tradition, der er på de fleste skoler, at man som 9. klasseselev skal kaste karameller, har en fest og klæder sig ud. Det er noget, man virkelig har glædet sig til, og det er en stor dag. Det virker uvirkeligt, at sidste skoledag nok også er aflyst, siger Rebekka Bjørklund.

Herunder i videoen kan du se et par af de pointer, som statsminister Mette Frederiksen præsenterede om den forsigtige genåbning af Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede mandag aften planen for en foreløbig genåbning af Danmark.